Savet Evrope: Hrvatska mora da zaustavi nasilje nad migrantima

Komesarka Saveta Evrope za ljudska prava Dunja Mijatović izjavila je da hrvatske vlasti moraju da zaustave nasilje nad migrantima i da kažnjavaju odgovorne.

Izvor: Beta
Podeli
EPA-EFE/ Fehim Demir
EPA-EFE/ Fehim Demir

Pročitajte još:


Hrvatski MUP negira pisanje Gardijana o nasilju nad migrantima: Otklonićemo svaku sumnju

Mijatović je rekla da i dalje stižu izveštaji o nasilju policije nad migrantima, uprkos tome što je pre dve godine pozvala hrvatske vlasti da istraže te optužbe, prenosi Hina.

"Ono što još više zabrinjava jeste što ti izveštaji ukazuju da je nasilje i nehumano postupanje povećano i da se policajci i dalje ne kažnjavaju za tako ozbiljna kršenja ljudskih prava", navela je Mijatović u saopštenju.

Dodala je da je zabrinuta što hrvatska vlada odbacuje navode nevladinih organizacija i istraživačkih novinara.

Podsetila je da su na nasilje upozorile i nezavisne hrvatske institucije za zaštitu ljudskih prava i medjunarodne organizacije, uključujući različita tela SE i specijalne izvestioce UN.

"U duhu potpune transparentnosti, pozivam hrvatske vlasti da, nakon što bude usvojen, što pre objave izveštaj Odbora SE za sprečavanje torture, o njegovoj hitnoj poseti Hrvatskoj u avgustu prošle godine, koji uključuje intervjue i lekarske preglede brojnih migranata koji su tvrdili da su ih hrvatski policajci uhapsili na teritoriji Hrvatske i nasilno vratili u BiH", navela je Mijatović.

Brojne hrvatske i medjunarodne nevladine organizacije već duže vreme optužuju policiju Hrvatske za sistematsko loše postupanje prema migrantima koji iz BiH pokušavaju da udju u tu članicu EU.

Zagreb uporno odbacuje optužbe da su bezbednosne snage odgovorne za ekstremno nasilje, kolektivno proterivanje migranata i uskraćivanje prava na azil, navodi Hina.

strana 1 od 246 idi na stranu