"Narodne patrole" zovu na "čišćenje" parka kod Ekonomskog; NVO: "Čistite deponije" FOTO

Grupa "Narodne patrole" najavila je na društvenim mrežama skup protiv migranata za nedelju, 25. oktobar u 17 sati, u parku kod Ekonomskog fakulteta u Beogradu.

Izvor: E.S.

Sreda, 21.10.2020.

18:00

Foto: NGO Centar za kriznu politiku i reagovanje

Skup je najavljen pod sloganom "Očistimo park kod Ekonomskog fakulteta". Uz poziv na skup objavljena je fotografija migranata kako borave u parku.

Predstavnici više nevladinih organizacija osudili su taj poziv i pozvali državu da blagovremeno reaguje zabranom skupa.

"Čistite deponije po Srbiji, a ne park gde su ljudi"

Foto: NGO Centar za kriznu politiku i reagovanje
Stručnjak za azil i migracije Nikola Kovačević kaže da policija treba da zabrani skup i da podnese krivične prijave za izazivanje rasne, verske i nacionalne mržnje i netrpeljivosti.

"Republički javni tužilac treba da pokrene postupak zabrane 'Narodnih patrola', 'Levijatana' i ostalih desničarsko-fašističkih organizacija pred Ustavnim sudom Republike Srbije", istakao je Kovačević za B92.net.

Poručio je "Narodnim patrolama" i ostalim organizacijama da bi trebalo da čiste deponije po Srbiji, a ne park gde se nalaze ljudi.

"Danas migranti, sutra neko drugi"

Foto: NGO Centar za kriznu politiku i reagovanje
Predsednik Centra za kriznu politiku i reagovanje Vladimir Sjekloća kaže da država treba i mora da reaguje zabranom tog skupa, uz čiji poziv je na društvenim mrežama objavljena fotografija koja ne oslikava situaciju u beogradskim parkovima.

"Upotrebili su fotografiju koja je ili davno napravljena, ili 2015 - 2016. godine. Mi smo slikali jutros park kod Ekonomskog fakulteta. Park je bio čist, nije bilo smeća", navodi Sjekloća uz fotografije koje je dostavio za B92.net.

Centar za kriznu politiku i reagovanje smatra da se iza ovog poziva krije metafora koja poziva na "čišćenje parka od ljudi, a ne čišćenje smeća", kako navodi.

"Država treba i u obavezi je da reaguje i da zabrani takve skupove. Država je u obavezi da štiti prava svih ljudi na njenoj teritoriji. Ne postoiji zakon koji brani bilo kojim ljudima da budu tu gde jesu. Postojanje samih 'Narodnih patrola' jeste signal na koji država vrlo jasno koristeći svoje mehanizme treba da odreaguje", naveo je Sjekloća.

On je istakao da "Narodne patrole" već neko vreme zaustavljaju ljude i brane im slobodu kretanja, ocenjujući to kao "društvene pojave koje su vrlo ozbiljna pretnja svakom našem demokratskom napretku".

"Smatramo da u Srbiji nema mesta za takvo ponašanje, a da sistem ne odreaguje u skladu sa zakonom i Ustavom", rekao je Sjekloća.

Prema njegovim rečima, fokus takvih grupa se često menja.

"Danas su to migranti, vrlo uskoro možemo da očekujemo i homofobne i transfobne napade. Ksenofobne napade, primera radi, na Rome, koji su i te kako ovde diskriminisani", ukazao je Sjekloća.

Napomenuo je da ako izostane adekvatna i jasna reakcija države, širiće se dijapazon društvenih fobija.

"Država mora da stavi jasan znak da ovde ovo ne sme", poručio je on.

Ukazao je da su organizacije CRPC, DRC, Ideas i Indigo osnovale Koaliciju za zaštitu dece izbeglica i migranata od zlostavljanja i zanemarivanja.

"Bavimo se i zaštitom maloletnika bez pratnje protiv nasilja, jer smo imali u skorije vreme napade na maloletnike bez pratnje i na decu", naveo je on.

Dodao je i da migranti ne borave na ulicama Srbije, već da odlaze u centre, gde, kako kaže, ima dovoljno mesta za sve njih.

Vlaškalin: Vešto kreiran poziv, jasno prosudljiva pozadina

Tamara Vlaškalin iz Centra za istraživanje i razvoj društva IDEAS kaže za da najavljeni skup nije usamljeni slučaj, kao i da očekuje da će nadležni reagovati i zabraniti skup.

Izražava i nadu da će problem sa ekstremno nacionalističkim organizacijama biti dugoročno rešen u Srbiji.

"Čini mi se takva vrsta poziva na nasilje, govora mržnje i širenja ksenofobije i verske i nacionalne mržnje i netrpeljivosti je postala nažalost konstanta u poslednjih godinu dana", kazala je ona.

Zabrinjavajuće je, kako kaže, to što grupe koje šire takvu retoriku na društvenim mrežama imaju veliki broj pratilaca.

"To su na stotine komentara, koji su uglavnom negativni. Zabrinjava činjenica da neke od tih grupa uspevaju da sakupe toliki broj pratilaca kao broj stanovnika jednog velikog grada poput Novog Sada.

Tamara Vlaškalin kaže da je "Narodna patrola" vrlo vešto kreirala poziv za skup 25. oktobra, jer u samom pozivu ne pozivaju ekspliticno na nasilje.

"Ali je jasno prosudljiva pozadina tog poziva. To se jasno može videti i u komentarima, kojih ima preko stotinu. U komentarima se jasno vidi da je reč o pozivu na nasilje prema jednoj ranjivoj društvenoj grupi, koja se nalazi silom prilike na teritoriji Srbije", rekla je ona.

Podsetila je na činjenicu da migranti uglavnom ne žele da ostanu u Srbiji, već da im je ona samo jedna od stanica do evropskih zemalja gde oni žele da grade svoju budućnost.

Problem ksenofobije, kako objašnjava, takav je da ostavlja drastične posledice na društvo u Srbiji.

"Izbeglice i migranti će u najvećem broju otići iz Srbije. Brine me što se taj model nastanka ksenofobije kao posledice lažnih uverenja koja plasiraju, nažalost, i pojedini mediji, ali i društvene mreže, formalni i neformalni pokreti, društvene organizacije, koje su ekstremno nacionalistički orijentisane - širi na neku vrstu novog rasizma gde koncept raizma se prenosi na koncept kulture i vere", objašnjava naša sagovornica.

Ističe da smo preplavljeni mnoštvom vesti da su migranti došli u Srbiju da bi: islamizovali zemlju, uzurpirali teritoriju, tlačili lokalno stanovništvo, bavili se kriminalom, napravili baze za neke terorističke organizacije...

"U Srbiji je veoma ukorenjeno uverenje i ksenofobija kao jednog efekta globalizacije gde u trusnim vremenima krize poput pandemije virusa, opasnosti za bezbednost i zdravlje nacije, da se lokalno stanovništvo veoma plaši činjenice da će migranti možda zauzeti neke pozicije, radna mesta, da će dobijati od države socijalnu ili neku drugu vrstu pomoći, što je apsolutno netačna i lažna vest", rekla je ona.

Podsetila je da se migrantska populacija u Srbiji finansira iz sredstava iz fondova EU i međunarodnih organizacija specijalizovanih za to. Redakcija B92.net uputila je pitanje Ministastvu unutrašnjih poslova da li je ovaj skup prijavljen policiji. Do momenta objavljivanja ovog teksta nismo dobili odgovor.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: