U nedelju sva imena, koplja se lome oko tri ministarstva; Brnabić: Cilj sačuvati bezbednost predsednika

Beograd -- Mandatarka za sastav nove vlade Ana Brnabić navela da se, po pitanju kadrovskih rešenja, za tri do četiri ministarstva još razmišlja ko će ih voditi.

Izvor: Tanjug
Podeli
FOTO TANJUG/SAVA RADOVANOVIC
FOTO TANJUG/SAVA RADOVANOVIC

"U nedelju pre podne će biti sastanak Predsedništva SNS, kad će biti objavljena sva imena. Imamo za sada dilemu za tri ministarstva. Tačnije, za jedno ministarstvo se dvoumimo da li će uopšte biti, a za tri do četiri razmišljamo koga ćemo postaviti", rekla je Brnabićeva za TV Hepi.

Prema njenim rečima, ne razmišlja se o vladi na način - šta će da se sačuva za SNS, a onda da se vidi šta će se “podvaliti” koalicionim partnerima, već o tome šta se može uraditi za građane.

Upitana za izbor Ivice Dačića na mesto predsednika parlamenta, rekla je da je njemu to "pravo mesto" i da se prvi put dogodilo da predsednik stranke bude i prvi čovek parlamenta.

Brnabićeva nije želela da komentariše navode da će Nikola Selaković postati ministar, jer ne bi bilo korektno da sada komentariše takve stvari.

“Možda i dođe do nekih rokada već dobro poznatih imena. Ne razmišljamo koji resor, koja vlada, već samo da se uradi sve što može u godini koja će biti puna izazova za naše građane. Svakako, mogu reći da bih Selakovića želela u svom timu, a biće mnogo novih imena”, rekla je Brnabićeva.

Ona je navela i da je juče imala dobar sastanak sa predsednikom SPAS-a Aleksandrom Šapićem.

“Nisam ga ranije poznavala. Zadovoljna sam. Naši planovi su da zadamo udarac mafiji i da paralelno sačuvamo bezbednost predsednika Srbije, da nastavimo gradnju puteva i da plate i penzije rastu”, rekla je Brnabićeva.

U tom smislu, navela je da garantuje da će Srbija biti jedina zemlja u Evropi koja će imati rast plata i penzija.

“Videćemo u budžetu za 2021. godinu kakavi su limiti i šta nam je neophodno, kao i na kom polju. Bitno je da sve učinimo za bolji kvalitete života građana i to u prvom kvartalu sledeće godine. Moramo nastaviti da se fokusiramo na prioritete i sledimo smernice predsednika”, rekla je Brnabićeva.

Kako je navela, prvi prioritet vlade biće da zada udarac mafiji, jer je to velika stvar, koja, kaže, nije samo borba bezbednosnih službi, jer je mafija ojačala i pokazala koliko je opasna.

“Radimo sa zakonodavnom vlašću i molimo i sudsku vlast da radimo zajedno i da budemo hrabri da zadamo konačan udarac mafiji. Sprema se napad i na porodicu predsednika Vučića. Kreće napad na jatake u policiji. Neće biti jednostavno, ovo je rizična borba ali bićemo hrabri”, rekla je Brnabićeva.

Podvlači da kriminalne grupe ne mogu biti jače od države.

“Nemam pravo da komentarišem presude, ali narod sve vidi. Ja sam predstavnik izvršne vlasti, na sudsku ne mogu da utičem, kao ni na brzinu donošenja presuda. Veliki je problem neefikasnost pravosuđa, a za borbu protiv mafije svi sektori podjednako moraju biti hrabri i jaki”, rekla je ona.

Na pitanje o izveštaju EU, koji je najkritičniji prema pravosuđu i u kome se tvrdi da vlast ima veliki uticaj na sudove, Brnabićeva kaže da za to nema osnova, a kao primer je navela da je Siniša Mali izgubio sudski spor protiv Dragana Ðilasa.

“Dajte mi primere političkog uticaja na pravosuđe. Konkretne, ništa drugo ne priznajem. Nemamo uticaja na pravosuđe”, kaže Brnabićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 106 idi na stranu