Tužbe italijanskih porodica: Ko je kriv za smrti prouzrokovane koronavirusom?

Oko 400 tužbi podneli su advokati članova porodica žrtava kovida 19 u prvom talasu pandemije, u italijanskog regiji Lombardiji, piše agencija Dire.

Izvor: Tanjug
Podeli
Getty Images/al bello
Getty Images/al bello

Tužbe su podnesene protiv pojedinaca lekara, jer nisu na vreme prepoznali o kojoj bolesti se radi, jer je dijagnoza uspostavljena kasno ili zato što po mišljenju tužitelja nisu lečili pacijente na odgovarajući način.

Neki pak tuže bolnice jer nisu imale odgovarajuću opremu ili lekove, a deo traži odštetu jer bolnice na vrhuncu pandemije nisu imale slobodan bolnički krevet i slično.

U Lombardiji je osnovano i udruženje advokata i hirurga (AMLA) koje treba da pomogne oštećenima da ostvare svoje zahteve.

Po mišljenju advokata Đuzepea Badolata, koji radi na takvim tužbama u milanskoj advokatskoj kancelariji, nedostaje osnova za tužbe protiv pojedinaca ili bolnica, jer “na početku pandemije bila je vanredna situacija i prošlo je vreme pre nego što smo shvatili šta nam se dešava i kako treba da se organizujemo”.

U Italiji je od posledica zaraze kovidom 19 umrlo 36.600 osoba, a samo u regiji Lombardija, koja je bila epicentar zaraze, skoro 17.000.

strana 1 od 647 idi na stranu