Bajden objavio plan za BiH

Kampanja Džoa Bajdena, kandidata demokrata na predsedničkim izborima u Sjedinjenim Američkim Državama, objavila je dokument u vezi sa BiH.

Izvor: Tanjug
Podeli
Getty Images/Chip Somodevilla / Staff
Getty Images/Chip Somodevilla / Staff

U dokumentu se navodi da će on "zauvek biti protiv mržnje, a da će podržavati suverenitet, teritorijalni integritet i multietnički karakter Bosne i Hercegovine", prenose bosanskohercegovački mediji, bez preciziranja kada je dokument objavljen.

U "Viziji američkih odnosa sa BiH Džoa Bajdena", stoji da se on obavezuje da će pozvati partnere iz Evropske unije i NATO saveznike da zajednički razviju strategiju za čvrsto vezanje zapadnog Balkana u evroatlantskim institucijama.

Navodi se da je bivši američki potpredsednik dokazani prijatelj Bosne i Hercegovine "od najmračnijih dana u toj zemlji i genocida do kontinuirane borbe za stabilnost i pravdu".

Kako se dodaje, Bajden zna da je sada vreme za hrabro i odlučno vođstvo SAD u promovisanju i sprovođenju reformi i pomirenja, i da će se ponovo obavezati na postizanje "našeg dugogodišnjeg cilja Evrope kao celovite i mirne".

"Džo Bajden razume zašto je Bosna i Hercegovina važna za Ameriku i da je u američkom interesu da obezbedi da cela BiH krene napred u NATO i Evropsku uniju", piše u tekstu.

Kako prenosi Fena, u uvodu dokumenta se prvo nabraja šta je Bajden učinio za BiH do sada.

Ističe se da je, kada je devedesetih godina na Balkanu izbilo nasilje, kao senator "imao ključnu ulogu u nastojanjima Senata da se zaustavi genocid u BiH" i da je "uprkos širokom protivljenju intervencijama u regionu, tvrdio da SAD ne bi mogle da stoje po strani dok su nevini civili silovani, ubijani i sahranjivani u masovnim grobnicama".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 647 idi na stranu