Počinje "svetska revolucija": Građani ustaju VIDEO

Evropa pooštrava mere zbog pandemije koronavirusa. Uvode se policijski časovi, naređuje nošenje maske. Broj zaraženih i umrlih raste.

Izvor: Sputnjik
Podeli
Tanjug/AP Photo/Petr David Josek
Tanjug/AP Photo/Petr David Josek

S druge strane, postoje i oni kojima se restriktivne mere koje vlasti uvode zbog sprečavanja širenja koronavirusa ne dopadaju. Oni izlaze na ulice, demonstriraju i sukobljavaju se s policijom jer ne žele novu turu zatvaranja svega.

Svet su prošle nedelje obišle slike iz Praga. Češka policija upotrebila je suzavac i vodene topove kako bi rasterala više stotina demonstranata koji su napali policajce i gađali ih flašama, kamenicama i drugim predmetima. U tim sukobima povređeno je najmanje 20 osoba.

Na protestu je bilo više hiljada ljudi, uključujući fudbalske i hokejaške navijače koji su protestovali protiv mera među kojima su i zabrana sportskih takmičenja i zatvaranje barova i restorana.

Takođe je zabranjeno okupljanje više od šest osoba, ali je dozvoljeno okupljanje do 500 ljudi, ako su razdvojeni u grupe od po 20 i ako nose zaštitne maske. Mnogi demonstranti nisu imali maske.

Protiv vladinih mera ustali su i Crnogorci. Kako piše Sputnjik, cetinjski ugostitelji bloikirali su u ponedeljak krujžni tok prema Podgorici i Budvi, u znak protesta zbog naredbe Nacionalnog koordinacionog tela (NKT) kojom su zatvoreni ugostiteljski objekti u tom gradu.

Kako su predstavnici ugostitelja kazali, ukoliko NKT ne preispita svoju odluku, blokade će uslediti svake večeri od 19 do 21 sat.

Upozorili su i da će zatvaranjem lokala oko 2.000 ljudi ostati bez posla.

U jeku policijskog časa koji je od nedelje na snazi u Parizu zbog novih mera protiv pandemije korona virusa, organizovan je neprijavljeni protest protiv novih ograničenja.

U Pariskom regionu, kao i u još osam francuskih regiona, uvedena je nova mera policijskog časa, koja će svakog dana u naredne četiri nedelje trajati od 21 sat do 6 sati ujutru.

Učesnici protesta su bacali kante za smeće na ulicu, a policija je posle tridesetak minuta uspela da primora okupljene da se raziđu, navode francuski mediji.

Pobuna protiv korona mera izbila je i u Velikoj Britaniji.

Borci protiv karantina kretali su se Oksford stritom, jednom od najprometnijih svetskih trgovačkih ulica. Demonstranti smatraju da su ograničenja nametnuta zbog kovida 19 nepotrebna i da predstavljaju kršenje njihovih ljudskih prava. Neki se protive nošenju maski i vakcinacije.

Neki od demonstranata nosili su transparente na kojima piše: "Moje telo - moj izbor, NE obaveznim maskama".

Britanske vlasti zatvorile su pabove i barove u oblastima na severu Engleske, dok ograničeno okupljanja u Londonu i drugim delovima zemlje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 647 idi na stranu