Povratak najstrožeg karantina

Belgija bi mogla da se vrati na najstroži model karantina ukloliko ne dođe do smanjenja obolelih od koronavirusa, rekao je danas Iv van Letem.

Izvor: B92

Utorak, 20.10.2020.

10:37

Povratak najstrožeg karantina
Getty images/ Lisa Maree Williams

"Možda ćemo morati da razmotrimo još restriktivnije mere nego sadašnje, koje bi bile poput onih iz marta i aprila", rekao je jedan od glavnih virusologa za list "Poslednji čas".

Van Letem, koji se obraća skoro svakog dana na konferencijama povodom Kovid 19, rekao je da jedino vakcina ili efikasan lek mogu da zaustave pandemiju, preneo je Rojters.

Međutim, belgijski strunčnjaci upozoravaju da ta zemlja sa više od 12.000 novoinficiranih na dnevnom nivou još nije ni došla na vrhunac ovog talsa Kovid-19. Očekuje se da će broj inficiranih nastaviti da raste u naredne dve nedelje, dok bi broj hospitalizacija mogao da bude u porastu i posle toga.

”Imaćemo dve do četiri teške nedelje u borbi protiv pandemije“, ocenio je mikrobiolog Herman Gosens.

Zdravstvene vlasti u Belgiji upozoravaju da će uvedenih mera za suzbijanje širenja virusa, kao što su policijski čas i zatvaranje kafića i rastorana, prve rezulatate početi da daju za dve nedelje.

”Koliko će zaraženih biti na vrhuncu zavisi od ljudskog faktora. Sigurno još možemo imati dana sa više od 12.000 novih infekcija. Nakon toga sledi vrhunac hospitalizacija, gde moramo da osiguramo da zdravstveni sistem ne počne da puca jer bi to bilo posebno loše”, kaže epidemiolog Pjer Van Dam.

Zbog prepoterećenosti laboratorija, belgijske zdravstvene vlasti su odlučile da privremneo smanje broj dnevnih testiranja tako što će od sada biti dostupna samo osobama sa simptomima korone, ali ne i asimptomatičnim osobama, odnosno putnicima koje dolaze iz crvenih zona.

Trenutno, Belgija sprovodi 60.000 do 70.000 testova dnevno, a dugoročni cilj je povećanje kapaciteta sa osam dodatnih laboratorija.

”Situacija u Belgiji još nije očajna, ali kako broj zaraza koronavirusom nastavlja da se povećava, postaje sve više zabrinjavajuće”, ocenio je novoimenovani vladin komesar za Kovid-19 Pedro Fakon.

Najnoviji podaci Nacionalnog centra za zdravlje ”Sijensano” upozoravaju na dalji rast broja inficiranih, hospitalizovanih i umrlih u Belgiji.

”Sijensano” zbog ”preciznosti podataka” više ne izlazi sa dnevnim brojevima već sa prosekom na nedelju dana.

Navodi se da je u sedmici od 10. do 16. oktobra prosečno pozitivno testorano 8.423 osobe što je povećanje od skoro 70 procenata u odnosu na nedelju pre.

Ukupan boroj zaraženih od početka pandemije u Belgiji je 230.480, a preminulih 10.443.

Belgija na dnevnom nivou beleži u proseku 32 smrtna slučaja povezana sa korona virusom.

U bolnicam su trenutno ukupno 2.774 pacijenta obolela od korona virusa, što je 277 pacijenata više u odnosu na juče.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: