Objavljen izveštaj UN o tzv. Kosovu; Gutereš: Zahtevam od Beograda i Prištine

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš pozdravio je obnavljanje dijaloga Beograda i Prištine uz posredovanje EU, posle dužeg prekida.

Izvor: Beta

Utorak, 20.10.2020.

13:30

Objavljen izveštaj UN o tzv. Kosovu; Gutereš: Zahtevam od Beograda i Prištine
Ilustracija: Depositphotos/ Steve_Allen

On je pozvao dve strane da pokažu fleksibilnost i kreativnost u naporima da prevaziđu razlike.

U novom šestomesečnom izveštaju o radu misije UN na Kosovu (Unmik), koji je sutra na dnevnom redu Saveta bezbednosti UN, Gutereš je pozdravio predanost kosovskog rukovodstva borbi protiv pandemije, unapređenju dijaloga s Beogradom i evropskim integracijama i pozvao novu vladu Kosova da nastavi da jača vladavinu prava, da podržava procese odgovornosti za ozbiljna kršenja ljudskih prava i preduzima odlučne korake u borbi protiv korupcije i nekažnjavanja.

Gutereš je pozvao kosovske institucije i međunarodne aktere da pruže punu podršku i saradnju naporima Specijalnog tužilaštva za zločine OVK jer je to "ključno za mirnu budućnost Kosova".

"Obnovljena posvećenost normalizaciji odnosa (Beograda i Prištine) je očita i nadam se da će tako i ostati dok se ne pronadje sveobuhvatno rešenje. Ohrabruje me konstruktivno učešće obe strane u početnoj fazi pregovora koje je omogućio specijalni predstavnik EU i kontinuirani lični angažman visokog predstavnika EU", navodi se u izveštaju za period od 16. marta do 15. septembra 2020.

Strane bi trebalo da se nadovežu na napredak postignut u dosadašnjim raspravama, uključujući i sporazume koji su potpisale pod pokroviteljstvom SAD u vezi s "ekonomskom normalizacijom", dodao je Gutereš i izrazio nadu da će nastavak rasprave pomoći da se razjasni sudbina preostalih nestalih osoba i da će se postići napredak u povratku raseljenih, privrednoj saradnji i sprovodjenju ostalih nerešenih sporazuma.

Gutereš je pozvao rukovodstva u Beogradu i Prištini da "pokažu fleksibilnost i kreativnost za prevladavanje razlika". "Zahtevam od političkih čelnika da osiguraju inkluzivan pristup kroz veće učešće ključnih aktera, posebno žena i mladih, u procesima savetovanja i donošenja odluka kao i uključivanje rodne i perspektive mladih u sprovođenje sporazuma koji utiču na živote stanovništva", dodao je.

Gutereš je ukazao da su se u periodu obuhvaćenom izveštajem gradjani i institucije Kosova suočili sa više izazova, među kojima su kriza izazvana pandemijom kovida 19, koja osim zdravstvenih, ima i ozbiljne ekonomske, socijalne i političke posledice, pad vlade premijera Aljbina Kurtija i najave optužnica Tužilaštva suda za zločine OVK u Hagu protiv predsednika Kosova Hašima Tačija i lidera Demokrtaske partije Kosova Kadrija Veseljija.

U izveštaju objavljenom na sajtu UN citiraju se relevantni delovi saopštenja Specijalnog tužilaštva i podseća na događaje koji su usledili i reakcije kosovskih zvaničnika.

Gutereš u izveštaju ocenjuje da je Specijalno tužilaštvo u izveštajnom periodu "postiglo napredak u daljem sprovođenju istraga" i poziva "sve relevantne strane, kosovske institucije i međunarodne aktere da pruže punu podršku i saradnju tim naporima koji su ključni za mirnu budućnost Kosova".

U izveštaju se takođe izražava "zabrinutost zbog obnovljene napetosti izazvane građevinskim aktivnostima u posebnoj zaštićenoj zoni oko manastira Visoki Dečani kao delu svetske baštine Uneskoa". Iako su radovi obustavljeni, jasna privrženost kosovskih vlasti poštovanju zakona, uključujući presudu Ustavnog suda kojom se podržavaju imovinska prava Srpske pravoslavne crkve, biće važna za očuvanje poverenja medju zajednicama, naglašava se.

Generalni sekretar UN je u izveštaju ponovio privrženost podršci zajednicama Aškalija, Egipćana i Roma pogodjenim trovanjem olovom na Kosovu i ponovo apelovao na zemlje članice, međunarodne organizacije i druge aktere da dobrovoljnim prilozima pomognu da se pronadje efikasan odgovor i udovolji potrebama tih ranjivih zajednica.

Gutereš je izrazio zabrinutost zbog političke polarizacije koja traje u Prištini i koja je uticala i na upravljanje pandemijom i pozvao sve političke subjekte na Kosovu da se ujedine oko prioriteta zaštite javnog zdravlja i podrške javnim institucijama u osiguravanju koherentnog i delotvornog odgovora za suzbijanje pandemije i povezanih javnih zdravstvenih i socioekonomskih izazova.

Takođe je pozvao kosovske institucije da pojačaju napore na sprovodjenju pravne i druge zaštite i rešavanju nejednakosti žena, ukazavši na uznemirujući porast prijavljenih slučajeva nasilja u porodici od početka pandemije kovida 19.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: