"Zdravstveni sistem je pred pucanjem"

Banjaluka -- Nagli skok broja zaraženih virusom korona u Republici Srpskoj doveo je zdravstveni sistem na ivicu kolapsa, a u pojedinim bolnicama “kovid” odeljenja su puna.

Izvor: Tanjug
Podeli
Sascha Schauermann/Getty images
Sascha Schauermann/Getty images

Zdravstveni radnici na na izmaku snaga, piše banjalučki Glas Srpske.

Generalni direktor UKC-a Vlado Ðajić rekao je za banjalučki dnevnik da se ova ustanova sprema da preseljava pacijente na lokaciju stare pulmologije.

"Klinika za infektivne bolesti je puna. Imamo još nekoliko slobodnih kreveta. Zdravstveni radnici su iscrpljeni i premoreni", rekao je Ðajić.

Govoreći o "hladnom programu", Ðajić je rekao da se za sada sve radi, ali da će se u narednom periodu prilagođavati epidemiološkoj situaciji.

"Svim pacijentima smo do sad pružali zdravstvenu zaštitu na najvišem nivou, ali ako se građani ne budu pridržavali preporučenih mera, doćiće do još većeg rasta broja zaraženih, a da ne govorim o tome da bismo mogli doći u situaciju da bolnice ne mogu da prime pacijente", upozorio je Ðajić.

Kapaciteti su popunjeni i u Bolnici u Gradišci, a prvi čovek te zdravstvene ustanove Rajko Dodik ističe da se situacija usložnjava iz dana u dan, jer broj zaraženih raste.

"Imamo još dva mesta u kovid odeljenju. Ili ćemo menjati način rada ili ćemo zdravstvenu ustanovu pretvoriti u kovid bolnicu", rekao je, između ostalogo Rajo Dodik i istakao da ni kadrovski nisu obezbeđeni, jer nemaju infektologa.

strana 1 od 246 idi na stranu