Uticaj kovida 19 na kriminal: Krijumčarenje kokaina - prva asocijacija na Balkan

U Beogradu je večeras održan panel Beogradskog bezbednosnog foruma o uticaju koronavirusa na organizovani kriminal.

Izvor: B92

Utorak, 20.10.2020.

21:31

Uticaj kovida 19 na kriminal: Krijumčarenje kokaina - prva asocijacija na Balkan
Foto: Depositphotos/sanadesign

Učesnici su saglasni da taj uticaj nije svuda isti i da će se njegovi efekti tek osetiti u budućnosti

Na pitanje koja je njihova prva asocijacija kada se pomenu organizovani kriminal i Balkan, kažu da je to krijumčarenje kokaina i globalni i višenamenski doseg takvih grupa.

Na panelu, koji je organizovan u partnerstvu sa Ambasadom Holandije u Beogradu, učesnici su istakli da su grupe za organizovani kriminal pokazale veliku sposobnost da se prilagode u vreme krize koronaivirusa.

"Kriza je oblikovala način na koji organizovani kriminal funkcioniše", rekao je strateški analitičar u Evropolu Saša Strup.

Strup je, na pitanje koja je njegova prva asocijacija kada se pomenu organizovani kriminal i Balkan, rekao da je to uticaj takvih kriminalnih grupa u Južnoj Americi i istakao da se tokom pandemije nastavilo krijumčarenje kokaina iz Latinske Amerike u Evropu.

Šefica odeljenja za istraživanje i analizu trendova u Kancelariji UN za droge i kriminal Anđeli Me navela je da je njoj prva asocijacija globalni i višenamenski doseg takvih grupa sa Balkana.

"Ove grupe umešane su u sve oblike aktivnosti organizovanog kriminal", rekla je Me i navela kao primer i distribuciju vatrenog oružja.

Ona je govorila i o tome kako je organizovani kriminal iskoristio krizu korona virusa kao priliku da zameni države i ponudi usluge građanima i tržištima.

Direktor globalne inicijative protiv transnacionalnog organizovanog kriminala Mark Šou naglasio je da su različiti uticaji krize koronaivirusa na različita tržišta i u različitim vremenskim periodima.

Izdvajajući kao primer tri tržišta, Šou je ocenio da je iznenađujuć mali uticaj koronaivirusa na trgovinu drogom, dok je uticaj na migracije i trgovinu ljudima ograničen zbog ograničenog kretanja ljudi.

S druge strane, upozorio je Šou, dugoročno će se osećati uticaj organizovanog kriminala u sajber sferi, gde je zabeležen veliki porast broja prevara koje se dovode u vezu sa kovidom 19.

Direktor grupe za istraživanje organizovanog kriminala i rad policije u britanskom tink tenku RUSI Kit Dičam istakao je da se tokom krize pokazalo da je javnost pružila podršku policiji, iako su postojali scenariji o civilnim nemirima.

"U mnogim zemljama pokazalo se da to nije slučaj i da su se ljudi ponašali u skladu sa pravilima“, rekao je Dičam.

Profesor Amsterdamske škole ekonomije Ðuzepe Sorenti naglasio je da krize, poput krize koronaivirusa ili ekonomske krize iz 2008. godine, predstavljaju priliku za organizovani kriminal da se infiltrira u više oblasti.

On je naveo kao primer Italiju gde je, kako je rekao, organizovani kriminal obezbedio pomoć ljudima koji pate zbog krize ili koji su izgubili radna mesta.

Tu je, kako je naveo, mafija delovala kao zamena za institucije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: