Gnev nakon ubistva nastavnika: Akcije policije i plan proterivanja migranata

Ministar unutrašnjih poslova Francuske Žeral Dermanan izjavio je danas da je u toku nekoliko policijskih operacija povezanih sa ubistvom nastavnika.

Izvor: B92

Ponedeljak, 19.10.2020.

13:13

Gnev nakon ubistva nastavnika: Akcije policije i plan proterivanja migranata
Tanjug/AP Photo/Michel Euler

Podsetimo, u jednom pariskom predgrađu krajem prošle sedmice islamski ekstremista surovo je likvidirao nastavnika Samijela Patija.

Dermanan je za radio Evropa 1 rekao da su policijskom akcijom obuhvaćene desetine pojedinaca koji imaju veze sa ubistvom.

Rojters izveštava, pozivajući se na upućene izvore u francuskoj policiji, da je u planu proterivanje 231 stranaca sa liste osumnjičenih za ekstremizam iz verskih ubeđenja, ali se za sada ne zna da li su i jutrošnje operacije deo tog plana.

Prema rečima francuskog ministra policije, u danima nakon zločina u predgrađu Konflan Sent Onorin policiji je prijavljeno najmanje 80 slučajeva govora mržnje.

Profesor istorije Samijel Pati surovo je likvidiran prošlog petka, ispred škole u kojoj je radio u pariskom predgrađu Konflan Sent Onorin, tako što mu je 18-godišnji muškarac poreklom iz Čečenije, odrubio glavu.

Pati je početkom meseca, tokom predavanja o slobodi govora, svojim učenicima, između ostalog, pokazivao i karikature proroka Muhameda i time, po svemu sudeći izazvao bes roditelja i rođaka muslimanske veroispovesti.

Ubistvo i način likvidacije Patija izazvali su, s druge strane, bes u najširoj francuskoj javnosti i političkim krugovima.

Predsednik Emanuel Makron održao je u Jelisejskoj palati sastanak Saveta za nacionalnu odbranu, nakon kojeg je iz predsedničke palate najavljeno da će se od 2. novembra, nakon jesenjeg praznovanja Dana mrtvih i povratka đaka u klupe, pojačati nadzor i bezbednost u školama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: