Hrvatska ima još jedan problem, a brojevi će nastaviti da rastu

Nedostatak lekara u borbi protiv koronavirusa mogao bi biti jedan od ključnih problema u hrvatskom zdravstvenom sistemu, upozorio je danas naučnik Gordan Lauc.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 19.10.2020.

13:05

Hrvatska ima još jedan problem, a brojevi će nastaviti da rastu
vilevi/depositphotos/ilustracija

Govoreći o epidemiološkoj situaciji, Lauc je u izjavi za zagrebačku TV N1 rekao da se već dve sedmice beleži veliki porast novozaraženih, koji će sada početi da prati i broj umrlih i hospitalizovanih.

"Naše bolnice zaista će biti na granici kapaciteta i to ne možemo izbeći. U ovom trenutku mislim da u Hrvatskoj još nema sezonskog gripa, ali da se u svako slučaju treba vakcinisati", rekao je. Upozorio je da je i grip jako teška bolest, kao i da i grip i korona ubijaju ljude.

"Ali čak i taj broj ljudi koji će umeti manji je problem od broja hospitalizovanih jer na jednog umrlog imate do 10 ili 15 hospitalizovani, a to bolnice ne mogu da podnesu", rekao je Lauc.

Upozorio je da je Hrvatska "tanka" sa brojem lekara, još ako se neko od njih razboli, neće imati ko da leči pacijente.

"Sigurno ćemo doći na gornji nivo kapaciteta, a možda ćemo je i preći", rekao je Lauc.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: