"Mi znamo kako se to radi i molimo pacijente da nas slušaju"

U beogradskoj Štark areni ponovo je otvorena privremena kovid-bolnica.

Izvor: B92

Ponedeljak, 19.10.2020.

12:37

FOTO TANJUG/ NIKOLA ANÐIÆ

Tom prilikom ministar odbrane Aleksandar Vulin poručio je da je Vojska Srbije na raspolaganju svim građanima.

"VS je ispunjavajući naloge Kriznog štaba, kao i naloge vrhovnog komandanta Aleksandra Vučića, a prateći razvoj epidemiološke situacije, ponovo pripremila Arenu za pacijenate", rekao je Vulin.

Tu su, kako kaže, isti oni ljudi koji su izdržali i pobedili prva dva talasa, spremni, obučeni i potpuno snabdeveni.

Ministar je dodao da je ponosan jer tokom svih meseci rada privremene kovid-bolnice u Štark areni nije bilo zaraženih lekara, tehničara niti higijenskog osoblja, upravo zato jer su svu oni znali kako treba raditi u ovakvim okolnostima.

"Mi znamo kako se to radi i molimo pacijente da nas slušaju, da budu strpljivi, pažljivi, disciplinovani i pobedićemo", rekao je Vulin, koji je naglašavajući da su uslovi za lečenje i u areni najbolji mogući, pozvao građane da nose maske ako žele da izbegnu virus.

Prema rečima glavnog medicinskog koordinatora bolnice potpukovnika Predraga Bogdanovića, tokom vikenda očišćena je i dezinfikovana privremena kovid-bolnicau Štark areni, postavljeni su dodatni kreveti i sva neophodna dijagnostika.

Smeštajni kapacitet proširen je za 150 novih kreveta raspoređenih na trećoj etaži hale, te je sada za lečenje u Štark areni na raspolaganju 510 ležajeva, rekao je Bogdanović.

"Danas se okupila medicinska ekipa iz 15 zdravstvenih ustanova Beograda. To je sprega vojnog i civilnog zdravstva", rekao je on i dodao da su u areni i lekari iz sistema vojnog zdravstva, iz VMA.

"Očekujem da će od sutra doći još nekoliko lekara, koji će biti medicinski koordinatori, vođe ekipe i koji će uložiti iskustvo i znanje i pomoći lekarima iz primarne zdravstvene zaštite", rekao je Bogdanović i dodao da je u Štark areni trenutno angažovano 10 lekara i 20 medicinskih tehničara, kao i da će se broj povećavati u zavisnosti od broja pacijenata.

Pacijenti će, prema njegovim rečima, biti trijažirani kao i do sada, u prijemno-trijažnoj ambulanti Klinike za infektivne bolesti KCS.

Pacijenti sa potvrđenom infekcijom, sa komplikacijom bolesti u smislu upale pluća, nakon laboratorijske i rendgenske dijagnostike biće upućeni u Arenu.

Sa Vulinom je arenu obišao i načelnik Uprave za vojno zdravstvo general-major Uglješa Jovičić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: