"U Srbiji ništa nije apsurdno"

Izvršni direktor Fondacije za otvoreno društvo Milan Antonijević, izjavio je da je dalji dijalog vlasti i opozicije o izbornim uslovima realan i nužan.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 19.10.2020.

07:00

''Ko god je očekivao da se u nekoliko meseci razreši i očisti sve što se nataložilo u tri decenije političkih mahinacija, sve savršenijih mehanizama za kontrolu i manipulacije, taj je imao nerealna očekivanja", kazao je on za "Blic".

U ovom okruženju započeti dijalog o ozbiljnim temama, postaje zadatak koji sebi zadajete samo ukoliko želite tome da posvetite godine, ne mesece, dodao je Antonijević.

On kaže da bi u dijalogu trebalo da učestvuje onaj ko ima realna očekivanja od njega, ko ima poverenje u one koji na dijalog poziva, ko ima želju da neke stvari pomeri sa mrtve tačke i ko je spreman da dogovoreno sprovede.

''Pogledajte se u ogledalo i ukoliko na sva ili bar na većinu pitanja imate pozitivan odgovor, mesto vam je u dijalogu. Pozivanje se komplikuje kada nemate merilo za snagu, jer brojne stranke i pokreti nisu učestvovali na izborima, ali za to se mora iznaci rešenje'', kaže Antonijević.

Na pitanje da li ga iznenađuje što u ovom društvu čak i poziv na dijalog izazove rat, Antonijević odgovara da u Srbiji ništa nije apsurdno.

''Sve je proizvod jasnog sleda dogadaja, od početka višepartijskog sistema, pre tačno 30 godina, još od kada je tada mladi Slobodan Milošević imao sve poluge moći u svojim rukama, kada je rušio institucije i stvorio partijsku para-državu. Kada nije prihvatio da je pao Berlinski zid, da je pre toga Honeker podneo ostavku, pod pritiskom masovnih demonstracija'', dodaje Antonijević.

Na pitanje da li ga iznenađuje kada evropski zvaničnici kažu da će pre svega razgovarati sa parlamentarnim strankama, on kaže da je to očekivano.

''Ne iznenađuje me, interparlamentarni dijalog, kako je tačan naziv onoga što Evropski parlament radi, podrazumeva jaku ulogu dva parlamenta. Iskreno, tu poruku (izvestioca EP za Srbiju Vladimira) Bilčika treba čitati pažljivo, on navodi da će se prevashodno razgovarati sa parlamentarnim strankama, jer najpre one mogu omogućiti promenu, ali to ne iskljucuje druge stranke i pokrete'', rekao je Antonijević.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: