Tramp nije saglasan sa kanadskim premijerom

Iako su se Kanada i SAD dogovorile da zatvore svoju zajedničku kopnenu granicu za sva nebitna putovanja, čini se da ne postoji saglasnost oko pitanja šta dalje.

Izvor: Tanjug
Podeli
Getty Images/Tasos Katopodis
Getty Images/Tasos Katopodis

Nakon sedam meseci od zatvaranja granice zbog pandemije kovid-19, kanadski premijer Džastin Trudo i američki predsednik Donald Tramp izneli su kontradiktorne poruke o onome što se sada događa.

Kanadsko-američka granica treba da se otvori 21. oktobra, ali Trudo je ove nedelje nagovestio da će zatvaranje biti produženo, rekavsi da Kanada planira da zadrži granicu zatvorenu sve dok je broj slučajeva kovid-19 u SAD i dalje visok.

"Stalno produžavamo zatvaranje granice jer situacija u Sjedinjenim Državama nije na nivou na kom bi se mi osećali prijatno ako je ponovo otvorimo", rekao je Trudo.

Četiri nedelje ranije, Tramp je ponudio drugačiju prognozu za otvaranje kanadsko-američke granice.

"Gledamo granicu s Kanadom - Kanada bi volela da se otvori“, rekao je Tramp u Beloj kući 18. septembra.

"Dakle, otvorićemo granicu prilično brzo... Želimo da se vratimo na normalno poslovanje", rekao je američki predsednik.

Stručnjak za spoljne poslove Edvard Alden rekao je da kontradiktorni stavovi dvojice lidera sugerišu da trenutno nema razgovora o eventualnom planu ponovnog otvaranja.

Iako mnogi Kanađani podržavaju zatvaranje granica, koje je stupilo na snagu krajem marta, to je opustošilo turističku industriju, razdvojilo mnoge porodice i povredilo pogranične zajednice u Kanadi i SAD.

Kanadski javni servis Si-Bi-Si trazio je odgovor od obe vlade , kanadske i američke, o sudbini zatvorene granice i dobili su različite odgovore.

Američko Ministarstvo unutrasnjih poslova saopštilo je da dve zemlje razmatraju ublažavanje nekih ograničenja.

"Verujemo da i SAD i Kanada dobro sarađuju na preispitivanju potencijalnih mogucnosti za buduća otvaranja, kada za to budu stvoreni uslovi “, rekao je portparol Ministarstva unutrasnjih poslova.

Ali portparol Bila Blera - kanadskog ministra javne bezbednosti - dao je manje konačnu izjavu o narednim koracima.

"Nastavićemo da procenjujemo nove informacije o javnom zdravstvu koje su nam dostupne kako bismo doneli odluku o tome kada i kako ponovo otvoriti našu granicu“, rekao je portparol, dodavsi: "Ova odluka će biti doneta u Kanadi”.

Jos jedna kontradiktornost u stavovima, Trudo upozorava Kanađane da ne lete za SAD, dok SAD docekuju kanadske avio-putnike sa dobrodoslicom.

Iako su se SAD složile da zatvore kopnenu granicu s Kanadom, ipak dozvoljavaju Kanađanima da lete u SAD radi putovanja koja nisu neophodna. Američka vlada odbila je da objasni zašto je donela ovakvu odluku.

Suprotno tome, Kanada ne dozvoljava Amerikancima da uđu u Kanadu bilo kojim načinom prevoza ukoliko ne dobiju posebno izuzeće.

U međuvremenu, broj slučajeva kovid-19 nedavno se povećao u nekim kanadskim provincijama.

strana 1 od 589 idi na stranu