Kiparski Turci danas biraju novog predsednika

Kiparski Turci danas u drugom krugu izbora biraju novog predsednika.

Izvor: B92

Nedelja, 18.10.2020.

12:43

Kiparski Turci danas biraju novog predsednika
Foto: Depositphotos/ginasanders

Nakon sukoba oko prava na eksploataciju fosilnih goriva u vodama istočnog Mediterana između Turske i Grčke, zaoštrila se i predizborna kampanja između dvojice glavnih političkih lidera i pretendenata na položaj šefa kiparskih Turaka, veterana i aktuelnog predsednika Mustafe Akinčija (72) koji se protivi kompletnoj dominaciji Ankare i njegovog protivnika Ersina Tatara (60) koji se zalaže da potpuno usklađivanje sa politikom zvaničnom turskom politikom.

Međunarodno priznata država je Kipar koji se nalazi na južnom, grčkom delu ostrva.

Grčki deo Kipra je članica EU, dok je samo Turska priznala državu kiparskih Turaka na severu ovog podeljenog mediteranskog ostrva.

Podela među kiparskim Turcima na one koji bi da imaju veći stepen samostalnosti u odlučivanju i zalažu se za umereni uticaj Turske i one koji bi da se potpuno povinuju volji Ankare, produbljena je više nego ikada, izveštava AP.

Prvi test za novog predsednika kiparskih Turaka biće sastanak sa kiparskim Grcima i predstavnicima tri zemalje "garanta" za Kipar - Grčke, Turske i Velike Britanije, koji je najavio gen. sek. Ujedinjenih Nacija Antonio Gutereš s ciljem da se pokrenu zamrli mirovni pregovori.

Akinči smatra da je federacija jedini mogući model za mir na ostrvu, dok njegov rival Tatar smatra da federacija nije dobro rešenje već model sporazuma između dve samostalne države, koji predlaže Ankara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: