Tači diže lestvicu: Mapa, nož i jug Srbije

Priština -- Kosovski predsednik Hašim Tači izjavio da ZSO ne može mimo postojećeg ustavnog okvira i da želi pripajanje juga Srbije Kosovu.

Podeli
Yarr65/Depositphotos
Yarr65/Depositphotos

"Naravno, i danas sam za pripajanje Preševa, Medveđe i Bujanovca Kosovu. Ovo je moje uverenje i nepokolebljivo je, bez povrede teritorijalnog integriteta Kosova. Nisam za davanje teritorija, ali za integraciju ovog dela koji je najviše diskriminisan u regionu Zapadnog Balkana", rekao je sinoć Tači za TV Dukađini.

Tači kaže da dijalog nema alternativu, ali da proces ne može biti beskonačan.

"Prvo treba doći do priznanja i onda druge procese lako rešiti", rekao je Tači, prenosi Kosovo onlajn.

On smatra da je uloga SAD u dijalogu između Beograda i Prištine od ključne važnosti, ali i da EU treba da bude u bliskoj koordinaciji sa SAD.
"Noževi nad mapama nikada nisu bili niti će ih biti, ni za EU ni za SAD. I jedni i drugi su usredsređeni na razvoj Kosova", rekao je Tači.

Govoreći o taksi od 100 odsto Tači je ocenio da je to Srbiji dalo više međunarodne težine nego ekonomske koristi Kosovu.

Tači je kritikovao izvršnu vlast zbog sporazuma iz Vašingtona i rekao da je "bolno" što je tačka za priznanje uklonjena.

"Još uvek ne znam okolnosti kako je ta tačka uklonjena, dok je pitanje mini-Šengena uvek bila tema razgovora sa naše strane", kazao je Tači.

Dodao je da je, pored ove dve tačke, o ostalim tačkama razgovarano i u Berlinu.

Upitan da li veruje premijeru Avdulahu Hotiju, Tači je rekao da ne vidi volju bilo koga da povredi ili nanese štetu Kosovu, kao i da niko nema tu nadležnost ili mandat.

O ZSO: Ne može

Ponovio je stav Prištine da Zajednica srpskih opština, koju, po njegovim rečima, Srbija pokušava da vrati za pregovarački sto, nije tehničko pitanje i da neće biti promene Ustava po tom pitanju.

Tači, koji se sa specijalnim predstavnikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom sreo pre dva dana, ponovio je da je kosovski Ustavni sud dao svoje mišljenje i da neće preduzimati dalje korake po tom pitanju.

"Zajednica uopšte nije tehničko pitanje, imamo i mišljenje Ustavnog suda, imamo obavezu da je sprovedemo. Kosovo nema obavezu da preduzima dalje korake, bilo koji pomak iz tog okvira znači Republiku Srpsku, to je ulazak u proces napada na državu Kosovo iznutra, posebno kada Srbija nije spremna da prizna Kosovo, sa ovom zajednicom", prenela je sinoć Gazeta ekspres Tačijevu izjavu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 103 idi na stranu