"Ono što se dešava u regionu može i nama da se desi" VIDEO

Na današnjoj konferenciji Kriznog štaba još jednom je upućen apel svim građanima da se pridržavaju mera u borbi protiv koronavirusa.

Izvor: B92

Petak, 16.10.2020.

12:18

Kako je navela dr Kisić Tepavčević, rast broja slučajeva u regionu može da se dogodi i kod nas.

Dr Darija Kisić Tepavčević rekla je da je hospitalizovano 365 pacijenta. Većina je iz Beograda, 106 osoba.

"Više puta smo napomenuli da je opšta mera nošenja maski i držanje distance jeste osnova borbe sa koronavirusom", rekla je ona i dodala da je "nošenje maske obavezno na zatvorenim prostorima, ali i na otvorenim prostorima - ako, na primer, čekate u redu".

Osnovna razlika između toga da li je nošenje maski obavezno ili preporuka je u tome što se za zabrane mogu propisati mere, a kako je rekla dr Kisić Tepavčević - stručni stav je da bi maske trebalo da se nose u svim većim gužvama, na šetalištima...

"Ove mere izgledaju banalno, ali da bismo svi mogli da se vratimo svojim normalnim životima, moramo da sprečimo da se u ovom periodu virus širi", rekla je dr Kisić Tepavčević. Ona je naglasila da su ove mere dobre i u borbi sa drugim respiratornim infekcijama. Zaražavanja van škola

Dr Kisić Tepavčević rekla je da, kada su u pitanju učenici, zaražavanja su se dešavala van školskih sredina. Način na koji će nastava funkcionisati zavisi od dalje epidemiološke situacije.

"Kada je u pitanju neka vrsta karantina koju uvode mnoge evropske zemlje, on je konkretno u Izraelu pokazao značajne rezultate. Imajući u vidu da je epidemiološka situacija i dalje stabilna, nismo razmatrali neku od takvih mera. Parametri za to su popunjenost naših bolničkih kapaciteta i broj osoba koji se nalaze na respiratorima", navela je dr Kisić Tepavčević.

"Situacija treba da bude takva da uvek možemo da zbrinemo pacijente, ne samo kovid, već i ostale. Glavni cilj je da sve bolnice koje nisu u kovid sistemu i ostanu van kovid sistema", dodala je ona.

Kako je rekla, mnogi i dalje ne doživljavaju nošenje maski i držanje distance kao deo svakodnevice, ali da ćemo to morati da prihvatimo u narednom periodu.

"Bar još neki period, do narednog proleća moraćemo da živimo sa maskom", rekla je dr Kisić Tepavčević.

"Kada je u pitanju kontrola granica to jeste mera o kojoij se diskutuje svakodnevno, a u ovom momentu nismo doneli novu preporuku, ali imajući u vidu situaciju u Evropi i regionu, moguće je da će doći do promena", navodi dr Kisić Tepavčević.

"Suština je da imamo gde da prihvatimo pacijente kojima je potrebna hospitalizacija zbog kovida 19, a da one ostale primaju druga pacijente, koje i inače primaju, kao što je Banjica, koja prima ortopedske pacijente", objašnjava ona.

Ona je dodala da je svaki dan borba sa virusom, i koliko god bilo dosadno, ove mere su zaista efikasne, te da je najvažnija samodisciplina.

"Ne mogu da shvatim da postoji neki drugi razlog za nepoštovanje mere osim popuštanja pažnje", rekla je dr Kisić Tepavčević.

"Vidimo šta se dešava u regionu, vrlo verovatno može i nama da se desi, ali je transmisija virusa u našoj zemlji pod kontrolom. Nadamo se da se mi možemo pokazati kao primer dobre prakse u regionu", rekla je ona i naglasila da se to može postići poštovanje mera, odnosno nošenjem maski. Dr Kisić Tepavčević rekla je da je ozbiljna preporuka da svi u svakom trenutku nosimo zaštitne maske.

"Stav stručnog dela Kriznog štaba je da bi svi trebalo da nose maske na svakom mestu i u svim situacijama, ali su operativni tim i pravnici upozorili na zakonski osnov takve mere, te da te tehnički nošenje maski na otvorenom može biti samo preporuka", rekla je ona.

Doktorka je naglasila da mere zaštite protiv koronavirusa znače i u sprečavanju širenja drugih respiratornih infekcija.

Ona je dodala da je 80% zaraženih do 60 godina, a kako je navela najrizičnija su velika okupljanja koja se dešavaju. Kako je rekla, najstariji sugrađani su se pokazali kao najodgovorniji, a da đaci pokazuju koliko je efikasno poštovanje mera.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: