Vučić: Teško da bi mi neko verovao da govorim o velikoj ljubavi Srba i Hrvata VIDEO

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvuje svečanom otvaranju kuće bana Josipa Jelačića u Novom Sadu.

Izvor: Tanjug

Petak, 16.10.2020.

06:10

Vučić: Teško da bi mi neko verovao da govorim o velikoj ljubavi Srba i Hrvata VIDEO

Kao što je Tanjug ranije objavio, svečanosti, zajedno sa predsednikom Srbije, prisustvuje i minsitar spoljnih i evropskih poslova Hrvatske Gordan Grlić Radman.

Ministar spoljnih i evropskih poslova Hrvatske Gordan Grlić Radman rekao je da mu je zadovoljstvo što prisustvuje ovom događaju.

"Ovo je veliki dan. Današnja svečanost je važan događaj u odnosima Hrvatske i Srbije", navodi on.

Uveren je da će ovo doprineti očuvanju i zaštiti nasleđa hrvatske manjine u Srbiji.

Vučić je na početku svog obraćanja rekao da je ovo jedna od prvih stvari koje su obećane.

"Ovo smo obećali da ćemo da uradimo posle prvog sastanka sa predsednicom Grabar Kitarović. Krenuli smo u realizaciju konkretnih problema sa kojima su se Hrvati u Srbiji suočavali. Ljudi hrvatske nacionalnosti jesu građani naše zemlje", kaže i dodaje:

"Sa druge strane, odnosi između Srbije i Hrvatske teško da su nekada bili sjajni".

Kako navodi, "teško da bismo mogli po nekom pitanju da se saglasimo i nađemo isti stav, ali imamo preča posla u budućnosti".

"Ta važnija posla su da se dobro razume da samo dijalogom i čuvajući mir počnemo da gradimo poverenje između nas", objašnjava.

Smatra i da je važno produbljivanje između srpske zajednice u Hrvatskoj i hrvatske u Srbiji.

"Što se tiče naših odnosa - teško da bi mi neko verovao da govorim o velikoj ljubavi Srba i Hrvata. Ali važno je da razumemo da jedni bez drugih- teško da ćemo da opstanemo", kaže.

Kada je u pitanju zahtev hrvatske manjine da više učestvuje u vlasti Vučić navodi:

"Ne mogu se praviti paralele, ali mi ćemo izaći u susret, i pokušaćemo da pronađemo rešenje".

Vučić: Da se približavamo,a ne tražimo razlog za udaljavanje

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je večeras da ne želi da govori o tome kako je teško biti Srbin u Hrvatskoj, jer o tome stalno priča, te da je dobro da se približavamo, a ne da tražimo bilo koji razlog da se udaljavamo, jer toga ima previše.

Vučić je tako odgovorio na pitanje kako bi ocenio položaj srpske zajednice u Hrvatskoj i brigu koju hrvatske vlasti pokazuju prema brojnim problemima srpske zajednice, a najdrastičniji je da ima sela gde nema ni struje, i da li večerašnji događaj otvaranja kuće „Bana Jelačića“ u Novom Sadu može da utiče da se nešto uradi za Srbe u Hrvatskoj.

On je rekao da je sa šefom hrvatske diplomatije razgovarao i o položaju Srba u Hrvatskoj i o položaju Hrvata u Srbiji.

„Naravno da govorimo o tome, i o tome govorimo stalno. Šef hrvatske diplomatije je naš gost večeras, a i mi njihovi gosti u ovoj kući na Petrovaradinu. Ne želim da se to pretvori u prebacivanje jedno drugom, I da bude kao da je ''namešteno'' pitanje da bih govorio o tome kako je teško Srbima u Hrvatskoj”, naglasio je on.

Rekao je da su u Hrvatskoj sva pitanja njemu bila takva, i da nijedno nije odbio, što je preneo I gostu. Vlada Srbije je za otkup kuće od 250 kvadrata obezbedila ukupno 600.000 evra, a proces obnove unutrašnjosti kuće nadziraće Zavod za zaštitu spomenika kulture Grada Novog Sada.

Upravnik Fondacije Spomen-doma bana Josipa Jelačića Goran Kaurić rekao je za Tanjug da će adaptacija biti obavljena do proleća sledeće godine.

Inače, 16. oktobra 1801. godine rođen je ban Jelačić, a taj dan hrvatska nacionalna zajednica u Srbiji obeležava kao nacionalni praznik.

Predsednik Vučić razgovarao je pre tri godine, u Dubrovniku, sa tadašnjom hrvatskom predsednicom Kolindom Grabar Kitarović o pitanjima od značaja za Srbe u Hrvatskoj i hrvatsku manjinu u Srbiji i tada je najavio da će Srbija finansirati otkup i obnovu Jelačićeve kuće.

Ban i grof Jelačić, po kome je, inače, nazvn glavni trg u Zagrebu, predstavlja jednu od najznačajnijih figura u istoriji hrvatskog naroda.

"To je dokaz da je u Srbiji zakon jednak za sve"

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević kaže da je grad obnovio fasadu i spoljne radove.

"Republika Srbija je na osnovu dogovora predsednika Aleksnadra Vučića i tadašnje predsednice Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović obezbedila novac u iznosu od 600.000 evra Hrvatskom nacionalnom veću koje je postalo jedini vlasnik ovog objekta i danas ćemo predsedniku Srbije predati i pokazati projekat kompletne obnove unutrašnjosti kuće", naveo je Vučević za RTS.

Prema njegovim rečima, to je dokaz da je Srbija uređena država u kojoj je zakon jednak za sve.

„Voleli bismo da vidimo sličan odnos prema našim sunarodnicima koji žive u državama u okruženju. Mislim da smo pokazali da su pripadnici hrvatske nacionalne zajednice apsolutno ravnopravni i svesni smo kulturno istorijskog značaja ovog objekta za celokupno društvo", istakao je gradnonačelnik Novog Sada.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

11 h

Podeli: