Šta se to dešava u Sjenici?

Lokalni portali danima različito izveštavaju o događajima na političkoj sceni u Sjenici. Dok jedni pišu da je SPP na vlasti, drugi navode da to SDP.

Izvor: B92, D.P.

Sreda, 14.10.2020.

18:36

Šta se to dešava u Sjenici?
Foto: B92, privatna arhiva

Kako se navodi, nakon lokalnih izbora Stranka pravde i pomirenja (SPP), na čijem je čelu Muamer Zukorlić, sa srpskim listama i Grupom građana Aldin Dino Kurtović napravila je vlast u Sjenici, a zasedanjem tog dana, 7. oktobra pokušano je, kako navode, preglasavanje većinske vlast od strane odbornika SDP i SDA i tri nezavisna kandidata sa koalicione liste SNS-a.

Prošle nedelje, 7. oktobra, na lokalnim portalima objavljena je vest da je SDP Rasima Ljajića uspela da formira vlast i "bude u vlasti u svim sandžačkim opštinama, od Novog Pazara pa do Priboja".

Dok jedan lokalni portal u tekstu "Nikad jači SDP", naglašava da SDP u Sjenici ima predsednika opštine iz svojih redova, drugi portal navodi da je vlast u Sjenici - pala.

Šta se zapravo desilo?

Kako pišu lokalni mediji, na prošloj sednici koalicija SDP-SDA "uz pomoć 2 srpska odbornika i jednog odbornika koji je nelegalnim putem dobio mandat uz pomoć Izborne komisije koja je još bila u rukama SDA stranke, je nelegalnim putem pokušala dodeliti mandat odborniku koji bi podržao opoziciju, suprotno zakonskim propisima".

Predsednik Skupštine dr Rejhan R. Kurtović je odredio polučasovnu pauzu tokom sednice tog 7.oktobra, a ukupno 20 odbornika Stranke demokratske akcije (SDA) Sandžaka, Sandžačke demokratske partije (SDP) i Srpske napredne stranke (SNS) odbili su odlazak na pauzu. Kako lokalni portal navodi, oni su "samoinicijativno imenovali Momira Kovačevića za novog predsednika Skupštine, iako nisu imali pravni osnov za takvo nešto".
Dr Rejhan R. Kurtoviæ, predsednik Skupštine opštine Sjenica/ Foto: B92, privatna arhiva
Prema saznanjima portala B92.net situacija iz Sjence je stigla i do Upravnog suda, a to je za B92.net potvrdio dr Rejhan R. Kurtović, predsednik Skupštine opštine Sjenica.

"Odbornik Andrija Milinkovič iz SNS-a je pokrenuo postupak pred Upravnim sudom kako bi zaštitio svoj odbornički mandat, jer je opštinska izborna komisija nezakonito taj mandat dodelila Marku Pantoviću iz Pokreta snaga Srbije BK. O tome se izjasnio i odbor za Administrativno mandatna pitanja SO Sjenica koji nije prihvatio Uverenje od izborne komisije. Nakon toga izvršena je kompletna zakonska procedura na osnovu koje je poništeno uverenje Marku Pantoviću, a doneto novo kojim se dodelju mandat Andriji Milinkoviću na osnovu člana 48. stav 2 Zakona o lokalnim izborima", kaže dr Kurtović i dodaje:

"Međutim, kako god da se uzme, za većinu je potrebno 20 odbornika, ovaj sporni mandat je bio 21, tako da odluka Upravnog suda ne može bitno uticati na odluke Skupštinske opštine Sjenica, to se samo postavlja pitanje da li će biti još jedan odbornik više ili manje".
Dženeta Biševac/ Foto: B92, privatna arhiva
A većinu od 20 odbornika je, prema pisanju lokalnih medija, omogućila upravo odbornica SDP Dženeta Biševac. Ovo je za naš portal potvrdio dr Kurtović.

"Tačno je da je odbornica Biševac podržala aktutenu vladajuću većinu u Sjenici i tim činom jos jednom potvrdila legalitet i legitimitet vlasti koalicije Stranke pravde i pomirenja, SNS-a, SPS-a i grupa građana Bez diskiriminacije Aldin Dino Kurtovic i GG Zajedno Veroslava Karličića."

Iz SDP-a dolaze drugačije poruke. Njihov stav je da je sednica 14. oktobra nelegitimna, i kako za naš portal navode - to je razlog bojkota sednice održane juče.

"Ono što se dešava u Sjenici je demonstracija pravnog nasilja od strane SPP-a, stranke Muamera Zukorlića. Sednicu koju su oni održali 14.oktobra bojkotovali smo jer je ista nelegalna i nelegitimna, 7. oktobra je zakazana sednica održana i za nas završena, gde smo u svemu postupali u skladu sa odredbama Poslovnika o radu i članova 141, stav 3. i član118 istog. Novoformirana koaliciona većina sa svih 20 potpisa se nakon završene sednice na kojoj smo izabrali nove organe vlasti, podnela je zahtev Ministarstvu za državnu upravu i lokalnu samoupravu da izvrši nadzor nad novonastalom situacijom i nama omogući nesmetano funkcionisanje na čelu Opštine Sjenica. Od ministarstva očekujemo pozitivan odgovor, odnosno potvrdu svih Odluka donetih na završenoj sednici od 7.oktobra", navodi za naš portal predsednik Gradskog odbora SDP u Sjenici Nermin Kamberović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: