Poljska se ponovo pobunila: "EU ucenjuje"

Poljska se ponovo pobunila jer je EU, kako smatra, "ucenjuje" finansijskim sankcijama zbog nepoštovanja vrednosti EU, popuut pravne države i prava LGBT manjina

Izvor: B92

Utorak, 13.10.2020.

13:37

Poljska se ponovo pobunila:
Ilustracija: EPA-EFE/Marcin Bielecki

Novi potpredsednik vlade i lider vladajuće stranke Pravo i pravda Jaroslav Kačinjski zapretio je da će Varšava staviti veto na novi budžet EU i solidarni fond za pomoć evropskim privredama povodom epidemije koronavirusa.

"Ako pretnje i ucene budu nastavljene, mi ćemo oštro braniti interese Poljske. Veto! I tako ćemo raditi sa svakim ko pokuša da od nas nešto iznudi", rekao je on.

Kačinjski je za provladin desničarski dnevnik "Gazeta polska codjenje" rekao: "Mi smo na dobroj strani istorije", a "oni koji žele da nam otmu suverenitet i nametnu neke svoje predstave, oni su na putu ka propasti".

Povodom dogovora evropskih lidera iz jula da se 750 milijardi evra iz novog fonda solidarnosti EU poveže s poštovanjem pravne države i temeljnih vrednosti, kao što su sloboda, ravnopravnost i ljudska prava, uključujući prava manjina, Kačinjski je optužio EU da traži od Poljaka da "odbace sve što je za njih važno i vredno".

"Danas institucije EU, raznorazni činovnici, nekakvi političari koje Poljaci nikada nigde nisu birali, traže od nas da revidiramo celu našu kulturu, da odbacimo sve što je znas tako važno, što nam se svidja", rekao je Kačinjski.

Dodao je da za to "nema traga utemeljenosti u osnovnim ugovorima EU, to je u suprotnosti sa deklaracijom o suverenitetu nacionalne kulture koju je usvojio Sejm parlamenta Poljske pred ulazak u EU".

Lider vladajućih poljskih konzervativaca, glavni strateg obimnih i radikalnih reformi u pravosudju i medijima, kao i urušavanja poljskih institucija u poslednjih pet godina, zbog kojih je Poljska, kao i Mađarska, u sporu sa EU, rekao je da će vlasti "braniti identitet i suverenitet Poljske po svaku cenu".

"Ne dozvoljavamo da nas terorišu parama", izjavio je Kačinjski.

Dok Evropska komisija i Evropski parlament traže način da povežu pitanje pravne države u zemljama članicama i poštovanje temeljnih vrednosti EU, Norveška, koja nije članica EU, kriterijum poštovanja temeljnih vrednosti primenjuje pri podeli svojih sredstava siromašnijoj polovini članica EU, a zauzvrat ima pristup zajedničkom evropskom tržištu.

Savetnica norveške ministarke spoljnih poslova Marte Žolkovski rekla je za briselski portal Politiko da "sve aktivnosti iz norveških fondova moraju da poštuju i aktivno podržavaju osnovna ljudska prava i slobode".

"Po našem mišljenju, finansijska pomoć poljskim lokalnim samoupravama koje su proglasile da su zone 'bez LGBT ideologije' kršila bi pravila Evropskog privrednog prostora i norveških fondova", kazala je Marta Žolkovski.

Norveška je u februaru zamrzla 65 miliona evra namenjenih poljskim sudovima kada su se pojačale bojazni za njihovu nezavisnost zbog seta zakona iz reforme pravosuđa. Norveška nije dozvolila da poljska država koordinira i distribuira sredstva iz fondova konkretnim projektima, preko svojih nevladinih organizacija, zavisnih od poljske vlade.

Krajem septembra Norveška je iz podele 100 miliona evra za lokalne samouprave isključila poljske gradove koji su se proglasili za zone "bez LGBT ideologije", a pre toga je sličan potez povukla i EU, što je naišlo na žestoke osude poljskih vlasti.

U novoj rekonstruisanoj vladi premijera Mateuša Moravjeckog, resor prosvete dobio je kontroverzni regionalni političar Pšemislav Čarnek, poznat po radikalnim stavovima, kao što je da je "uloga žena samo da radjaju", i po krstaškom ratu protiv LGBT manjine za koju, kao i predsednik Poljske Andžej Duda, tvrdi da je "ideologija gora od boljševičke".

"Branimo se od ideologije LGBT i prestanimo da slušamo te budalaštine o nekakvim ljudskim pravima i nekakvoj ravnopravnosti. Ti ljudi nisu ravnopravni s normalnim ljudima i prestanimo više sa tom debatom", kazao je Čarnek letos u jeku predizborne kampanje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: