Lajčak: EU pažljivo pratila sporazume u Vašingtonu

Specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak.izjavio da su države članice EU pažljivo pratile potpisivanje dokumenata u Vašingtonu.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 12.10.2020.

23:30

Lajčak: EU pažljivo pratila sporazume u Vašingtonu
EPA/ANDREW GOMBERT

"Za nas dokumenti pominju elemente prošlih sporazuma o dijalogu uz pomoć EU, pitanja o kojima se u to vreme raspravljalo kao deo dijaloga pod pokroviteljstvom EU, investicione projekte koje finansira EU i niz američkih spoljnopolitičkih stavova", rekao je Lajčak,

On je podsetio da kad je reč o poslednjim tačkama sporazuma svaka obaveza koja je data trećim stranama mora biti u potpunosti u skladu i sa obavezama koje su Beograd i Priština preuzeli u usklađivanju svog zakonodavstva sa tekovinama EU. Lajčak je rekao i da očekuje da će obe strane delovati u skladu sa tom opredeljenošću, tako da njihova evropska perspektiva ne bude ugrožena, prenelo je Kosovo onlajn.

To se posebno odnosi na mogućnost da imaju svoje ambasade u Jerusalimu, precizirao je Lajčak.

"EU je bila vrlo jasna. Svaki diplomatski korak koji bi mogao dovesti u pitanje zajednički stav EU o Jerusalimu stvar je za ozbiljnu zabrinutost i žaljenje", poručio je Lajčak

"U kontekstu dokumenata potpisanih u Beloj kući, dozvolite mi da kažem da je EU bila i ostaje najveći investitor, donator i trgovinski partner u regionu, a novi investicioni paket komesara Varheljija upravo je objavljen 6. oktobra'', dodao je.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: