Vučiću poruka od Sija; "Srbija pod vođstvom Vučića ima sve bolji položaj" FOTO

Beograd -- Predsednik Srbije Aleksandar Vučić primio je danas poruku predsednika Kine Si Đinpinga, koju mu je preneo visoki kineski zvaničnik Jang Điječi.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: TANJUG/SAVA RADOVANOVIC/ nr
Foto: TANJUG/SAVA RADOVANOVIC/ nr

Vučić je u razgovoru s Jangom istakao da su Srbija i Kina iskreno prijateljske zemlje, koje razvijaju odnose u svim sferama društvenog života.

"Želim da Vam se zahvalim na posebnoj poruci koju ste doneli od velikog i iskrenog prijateljia Srbije, velikog lidera Si Đinpinga. O sadržaju, naravno, neću govoriti, ali mnogo Vam hvala i prenesite moje najsrdačnije pozdrave Siju", rekao je Vučić na početku sastanka srpske i kineske delegacije, koju predvodi Član Politbiroa CK KP Kine i direktor Kancelarije Centralne komisije za spoljne poslove Jang Điječi.

Predsednik Srbije je naveo da se nikada neće zaboraviti poseta kineskog predsednika Smederevu, čiju je Železaru kupio kineski HBIS, podsećajući da je Si tada ličnim angažmanog spasao i sačuvao više od 5.000 radnih mesta direktno, a indirektno 10.000-12.000 ljudi.

Vučić je naglasio da trgovinska razmena Srbije i Kine raste iz godine u godinu, te da će u prvih oseam meseci ove godine, i uprkos pandemiji koronavirusa, trgovniska razmena prestići nivo od prethodne godine.

"To je gotovo neverovatno i možda jedini sučaj sa nekom zemljom na svetu", rekao je Vučić.

On je zamolio da Kina razmotri dalja ulaganja i investiranje u Srbiju.

"A mi ćemo imati nove dogovore i ugovore oko različitih infrastrukturnih projekata, koji znače bolji životni standard za građane, rešenje njihovih višedecenijskih problema, uz, verujem, uvek na obostrano zadovoljstvo naših naroda", rekao je Vučić.

On je zahvalio predsedniku Siju, Kini i Komunističkoj partiji kao nosiocu razvoja te velike zemlje, na podršci teritorijalnom integritetu Srbije, njene nezavisnosti, samostalnosti, što je, kako je podvukao, za nas jedna od najviših vrednosti koje kao zemlja danas čuvamo.

"Mi, u Srbiji, znamo i već smo se suočili sa različitim vrstama pritisaka, da nije uvek lako ocuvati prijateljstvo sa Kinom, posebno što udeo Kine u svetskom BDP-u raste iz godinu na godinu pa onda druge velike sile ne gledaju blagonaklono na to. Srbija je do sada uspevala u tome, a čuvaće i dalje svoju slobodu da samostalno odlučuje, i nastaviće da gradi dalje prijateljstvo sa Kinom", kazao je Vučić.

Istakao je da je Srbija mala zemlja i po veličini I broju stanovnika, ali zemlja koja ima slavnu istoriju, veliko srce i koja više od svega želi da čuva svoju samostalnost i nezavisnost.

"Kineskom narodu i državi želimo uspeh, a prijatelju Siju da prenesete najsrdačnije podzrave, da kažete da kada prođe ova pošast da ga čekamo u Srbiji, i verujem da će videti da gostoprimstvo srpskog naroda nema premca makar u ovom delu sveta“, kazao je on.

Vučić i Jang prvo su razgovarali tet-a-tet, a nakon toga usledio je sastanak dve delegacije.

Jang se prethodno sastao i sa premijerkom Anom Brnabić i ministrom spoljnih poslova Ivicom Dačićem.

"Kina pridaje veliki značaj saradnji sa Srbijom"

Foto: TANJUG/SAVA RADOVANOVIC/ nr
Foto: TANJUG/SAVA RADOVANOVIC/ nr

Srbija pod rukovodstvom predsednika Aleksandra Vučića ima sve bolji međunarodni položaj i sve veći uticaj, izjavio je danas član Politbiroa Centralnog komiteta KP Kine i direktor Kancelarije Centralne komisije za spoljne poslove Jang Điječi.

On je u razgovoru sa predsednikom Srbije istakao da je naša zemlja pod Vučićevim rukovodstvom dostigla zadivljujuće uspehe, kao i da je Srbija po stopi ekonomskog rasta među prvim zemljama u Evropi.

Kineski zvaničnik, takođe, dodaje da su Srbija i Kina realizovale brojne razvojne projekte i da je odlična bilateralna saradnja dve zemlje. Praktična saradnja između dve zemlje obostrano je korisna, naveo je i kao primer naveo Železaru u Smederevu.

"Smederevo je jedan od primera naše zajedničke pobede", rekao je Jang.

On je rekao da Kina pridaje veliki značaj saradnji sa Srbijom i poručio da ohrabruju sve više kineskih kompanija da ulažu u našu zemlju i ovde posluju.

Jang je podsetio i na saradnju po pitanju poandemije korona virusa: "Suočavajući se sa neočekivanom pandemijom kovida 19, Kina i Srbija su ruku pod ruku, međusobno se podžavajući, dale novi sjaj čeličnom prijateljstvu dve zemlje", naglasio je Jang.

Predsedniku Vučiću preneo je srdačan pozdrav i nalepše želje od kineskog predsednika Sija.

Jang je istakao da je Sijeva poseta Srbiji 2015. godine bila istorijska, ali i Vučićeva poseta Kini, čime je otvoreno novo poglavlje u odnosima dve zemlje.

Gost iz Kine kaže da dobri odnosi dvojice predsednika i brojni susreti ulivaju jaku pokretačku snagu za dalji razvoj saradnje Srbije i Kine.

Jang je naveo da Kina toplo čestita uspeh koji je SNS ostvarila na parlamentarnim izborima u junu ove godine i dodao da kineska strana očekuje da će nova srpska vlada i dalje voditi narod ka razvojnom cilju i prosperitetu društva.

strana 1 od 106 idi na stranu