"Tursko vojno prisustvo je urgentni problem"

Turska armija u Kataru predstavlja elemenat nestabilnosti u Persijskom zalivu ocenio je Anvar Gargaš ministar inostranih poslova Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Izvor: B92

Nedelja, 11.10.2020.

08:47

Ilustracija: Depositphotos/ doglikehorse

Kako je naveo, to doprinosi produbljenju negativne polarizacije.

Osim što u libijskom konfliktu Ankara i Abu Dabi podržavaju različite frakcije, UAE i njihovi arapski saveznici od 2017. godine bojkotuju Katar i zahtevaju od zvanične Dohe da zatvori tursku vojnu bazu.

"Osim što produbljuje polarizaciju, tursko vojno prisustvo u Persijskom zalivu je urgentni problem jer ne uzima u obzir suverenitet zalivskih država i interese njihovih građana", ukazao je šef diplomatije UAE, prenosi Rojters.

Nastojeći da ujedine zalivske države u zajednički front protiv Irana, SAD su pokušavale da doprinesu da se premosti jaz koji postoji između Katara s jedne i UAE, Saudijske Arabije, Bahreina i Egipta s druge strane.

Doha negira optužbe UAE i uzvraćaju da pritisak zalivskih zemalja predstavlja povredu katarskog suvereniteta.

Jedan bivši saudijski obaveštajac nazvao je Katar "krpeljom na kamili".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: