Predsednik reagovao na vest o planiranju napada na KiM; zatražena hitna sednica SB UN VIDEO

Predsednik Srbije, ali i drugi političari reagovali su na današnju vest o spremanju organizovanih provokacije i napada Albanaca na Kosovu i Metohiji.

Izvor: B92

Petak, 09.10.2020.

16:05

Predsednik reagovao na vest o planiranju napada na KiM; zatražena hitna sednica SB UN VIDEO

"Srbi na KiM, naročito oni u enklavama, u narednim danima biće meta organizovanih provokacija i napada Albanaca, a sve u cilju stvaranja nestabilnosti koja bi dovela do ponovnog zastoja u dijalogu Beograda i Prištine kao i opstrukcije saradnje sa Specijalnim sudom u Hagu", preneli su danas mediji.

Na pitanje kako to komentariše i kako će država zaštiti ljude na KiM, predsednik Srbije je odgovorio da to nije lako, jer Srbija nema efektivnu kontrolu na Kosmetu, ali je, kaže, mudrom politikom i razgovorima uspevala da sačuva najveći deo srpskog naroda na Kosovu i Metohiji, što će činiti i dalje.

Neće biti novih Oluja, niti pogroma srpskog stanovništva sa KiM, poručio je Aleksandar Vučić.

Potpredsednici Dveri traže hitnu sednicu SB UN

Potpredsednici Dveri Ivan Kostić i Milovan Jakovljević predali su danas zahtev šefu diplomatije Ivici Dačiću u kome od Ministarstva traže da uputi zvaničan zahtev ambasadoru Rusije u UN Vasiliju Nebenzji za zakazivanje hitne sednice SB UN o KiM.

Predstavnici Dveri zatražili su da sednica bude održana samo s jednom tačkom dnevnog reda, a to je stanje bezbednosti na Kosovu i Metohiji u svetlu poštovanja odredbi Rezolucije 1244 SB UN.

Dveri podsećaju da u oktobru Savetu bezbednosti predsedava Rusija i da je razlog za njihov zahtev u činjenici da su na KiM sve učestaliji napadi na Srbe, a da sve međunarodne institucije na to ćute.

"Sama sednica SB UN morala bi da otvori pitanje odgovornosti UNMIK-a, Euleksa i Kforaa za stanje bezbednosti građana i njihove imovine na KiM, kao i pitanje nepoštovanja Rezolucije 1244 SB UN po kojoj je cilj promovisanje uspostavlkanja suštinske autonomije na KiM a ne lažne države Kosovo", navode Dveri.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

13 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

21 h

Podeli: