"Radovali smo se jer su došli Rusi, a nama su došli gori dani" VIDEO

Supruga nestalog na Kosovu i Metohiji Silvana Marinković kaže da su Srbi na KiM posle povlačenja srpske policije i vojske ostali prepušteni sami sebi.

Izvor: B92

Četvrtak, 08.10.2020.

09:50

Alexander Aksakov/Getty images/ilustracija

"Oni koji su ostali, mnogi su poginuli ispred svoje kuće, drugi u livadama, narod je bio prepušten sam sebi kako se povukla naša vojska i policija", rekla je ona za televiziju Prva.

Kako je navela, seća se svakog trenutka od početka bombardovanja na Kosovu i Metohiji, a Srbi na tom prostoru radovali su se kad su čuli da je stigla ruska vojska.

"Nadali smo se i radovali jer su došli Rusi, Rusi su prvi zauzeli aerodrom. Nama je to bila nada da će da bude bolje. U stvari, nama su došli još gori dani nego uu vreme bombardovanja", kazala je ona.

Kako je rekla zna ko je i kada oteo njenog muža, ali se nakon odlaska u policiju dogodi da predmeta o tome uopšte nema.

"Mnogi slučajevi su lako rešivi, mnoge informacije postoje, ali nema zainteresovani, verovatno zato što oni koji rešavaju to su i odgovorni i ne žele da se to reši", kazala je Marinković.

Prema njenim rečima, već po informacijama koje imaju proodice dovoljno je da se "klupko odmota".

Marinković je kzala da se utorkom i petkom porodice nestalih okupljaju u Gračanici i još se nadaju da će saznati sudbinu svojih najmilijih koji su nestali na Kosovu i Metohiji.

Ona je rekla da je nada Srbima bilo to što se govorilo da će tema pregovora Beograda i Pritšine biti pitanje nestalih.

"Samo neka se nešto radi, bilo šta da se radi. Dvadeset godina se ništa ne radi, 20 godina mi čekamo i slušamo obećanja", kako je dodala Srbe najivše boli to što se osećaju kao da su sami i da niko ne stoji iza njih po tom pitanju. Najveći deo dokumentacije Euleksa u vezi sa nestalima na Kosovu i Metohiji, prema poslednjim infomacijama, sada se nalazi u rukama prištinskih institucija, kaže predsednik vladine Komisije za nestala lica Veljko Odalović i navodi da je značajno da se i u Vašingtonu i Briselu o ovoj temi u poslednje vreme razgovara.

On je za TV Prva rekao da je Euleks, koji je poslednji bio zadužen za istrage i za prikupljanje dokaza, tu dokumentaciju predao prištinskim pravosudnim organima.

Naveo je da postoje i brojni video zapisi koji su publikovani i poslednjih dana i iz kojih se vidi da postoji video arhiva koja, takođe, može da pomogne u rezjašnjavanju sudbine nestalih.

Postoji, kaže, i dokumentacija u arhivama mejdunarodnih organizacija koje su svoju dokumentaciju iznele sa prostora KiM, kao što su Kfor, Unmik, OEBS i neke nevladine organziacije. Naveo je da se puno nade polaže u satelitske snimke na osnovu kojih može da se dobiju određene informacije o događajima na osnovu preciznih podataka kada je i gde neko nestao i okolnosti Nestanaka.

"Sada mi pokušavamo da alarmiramo međunarodnu javnost i međunarodnu zajednicu da nam pomogne", kaže Odalović. Upitan o formiranju zajedničke komisije koja je dogovorena sporazumom iz Brisela, Odalović kaže da će upravo ona biti podrška koja će omogućiti da se dođe do dragocenih infomacija. "Očekujemo i da se otvore u punoj meri i arhive Haškog tribunala", rekao je Odalović i dodao da očekuje da budu dostupne i informacije do kojih brže, više i kvalitetnije od drugih mogu da dođu SAD.

Odalović kaže da je, prema evidenciji Mejdunarodnog komiteta Crvenog krsta u periodu 1998, 199. i 2000. ukupno bilo prijavljeno 6.025 nestalih, a da se danas 1.643 osobe vode kao nestale, kao i da iza tih nestanaka najčešće stoje zločini.

"Dokumentacija koju je stvarao Unmik, Kfor, kasnije Euleks, svi oni koji su bili na prostoru KiM, može mnogo da pomogne u traženju nestalih, ali i u procesuiranju odgovornih za zločine koji su počinjeni", rekao je Odalović.

Naveo je da je Srbija dala više od 2.500 dokumenta u vezi sa nestalima, a da nismo do sada dobijali dokumenta sa druge strane.

"Ta polemika koja se često vodi oko toga da li postoji arhiva OVK ili ne postoji, ja i dalje tvrdim da ona postoji i dalje verujem da u njoj ima puno dokaza i infomacija o sudbini lica koje mi tražimo", kaže Odalović.

Naveo je da su mnogo kvalitetnih informacija dale porodice nestalih.

"Uporno ponavljamo i tražimo da istražni organi proceusiraju identifikovane počinioce zločina koji su danas najčešće deo prištinskih institucija", kaže Odalović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: