Potvrđeno

Nemačka vlada saopštila je danas da je potvrđeno da je Aleksej Navaljni bio žrtva napada hemijskim nervnim otrovom iz novičok grupe.

Izvor: Tanjug
Podeli
EPA-EFE/SERGEI ILNITSKY
EPA-EFE/SERGEI ILNITSKY

Portparol nemačke vlade Štefen Zajbert saopštio je da je vlada zamolila Organizaciju za zabranjeno hemijsko naoružanje za tehničku pomoć u analizi uzoraka Navaljnog, i da su danas stigli rezultati analize iz dve referentne laboratorije.

"Rezultati se slažu sa rezultatima koje su već uradile specijalne laboratorije u Nemačkoj, Francuskoj i Švedskoj. Time je ponovo jasno dokazano, da je Navaljni bio žrtva napada hemijskim nervnim borbenim sredstvom novičok grupe. Ta supstanca od strane Organizacije za zabranu hemijskog naoružanja do sada nije zvanično uvrštena u njihovu listu", objasnio je Zajbert.

Vlada trenutno analizira detaljan stručni izveštaj analize, a kod planiranog prosleđivanja ili objave ključnu ulogu imaće procena rizika proliferacije.

Ne sme znanje o opasnoj supstanci dospeti u pogrešne ruke, podvukao je on.

Nemačka vlada ponovila jei zahtev Rusiji da se izjasni o ovim događajima.

O narednim koracima će narednih dana Izvršni savet Organizacije za zabranjeno hemijsko oružje sa krugom EU partnera razmeniti informacije.

Svaka upotreba hemijskog naoružanja predstavlja značajni prestup koji ne sme ostati bez posledica, poručio je Zajbert.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 647 idi na stranu