DW: "Veliki vođa“ demonstrira moć

Mesecima traju pripreme za vojnu paradu u Pjongjangu. Povod je 75. godišnjica osnivanja severnokorejske Radničke partije, piše "Dojče Vele".

Izvor: DW
Podeli
EPA-EFE/ KCNA
EPA-EFE/ KCNA

Razlozi za demonstraciju moći su brojni. Da li će Kim Džong Un svetu da pokaže nove rakete?

U subotu desetog oktobra će ponovo hiljade vojnika da savršeno uvežbanim korakom prodefiluje glavnim trgom Pjongjanga. Tenkovi će prolaziti u geometrijskom redu, ulicama će se provozati i svetu pokazati severnokorejske rakete kratkog, srednjeg i dugog dometa.

Za to vreme će na centralnoj tribini Trga Kim Il Sunga da sedi Veliki vođa, diktator Kim Džong Un, a mimohod će frenetično pozdravljati hiljade ljudi postrojenih niz ulice.

Tog dana će Severna Koreja obeležiti važan datum: pre 75 godina je otac komunističke države Kim Il Sung – deda sadašnjeg vlastodršca Kim Džong Una – osnovao Radničku partiju. To će biti prilika da severnokorejski režim svetu (ponovo) pokaže kakvim oružjem raspolaže. Ali moguće je da će biti i nekih noviteta.

Već dugo zapadni stručnjaci mogu da vide da se u zemlji sprema nešto veliko. Satelitske slike iz proleća i leta pokazuju velika gradilišta u centru grada, kao i na desetak kilometara udaljenom vojnom poligonu Mirim.

Tu postoji i kopija Trga Kim Il Sunga, da bi parada mogla da se uvežbava pod realnim uslovima. „Sve velike vojne parade u Severnoj Koreji se tačno uvežbavaju, da bi sve moglo da teče bez zastoja i bude u zadatim vremenskim okvirima“, kaže Dženi Taun, zamenica direktorke američkog trusta mozgova „38 Nort“ koji je specijalizovan za Severnu Koreju.

Radovi na poligonu

Satelitski snimci pokazuju da su na vojnom poligonu Mirim sagrađene nove zgrade: smeštaj za vojnike i garaže za vojna vozila. Ranije su vozila bila smeštena pod šatore, ali je to Zapadu omogućilo da prilično tačno proceni koje je oružje tamo parkirano.

Nove garaže to sada spečavaju, a dovoljno su velike da se u njih sve sakrije – uključujući i 22 metra duge interkontinentalne rakete Hvasong-15 koje je Severna Koreja uspešno testirala još u novembru 2017. Njihov je domet između 8.500 i 13.000 kilometara – dovoljno da dosegnu američko tlo.

Ali moguća su i iznenađenja, kaže Jevo Šin koja u bečkoj organizaciji Open nuklear netvork analizira satelitske snimke. Zbog pandemije i velikih vremenskih nepogoda u poslednje vreme, zemlja se nalazi u teškoj situaciji. „Lako je moguće da baš sada Severna Koreja oseća potrebu da pokaže moć, i unutar zemlje i prema spolja“, kaže Šin.

Vojne parade imaju tradiciju

Od osnivanja Severne Koreje 1948. godine vojne parade imaju veliko značenje za režim. One se upriličavaju za svaku važnu godišnjicu. Vojska u zemlji ima centralnu ulogu: prema procenama CIA, Severna Koreja ima 1,2 miliona vojnika – na 25 miliona stanovnika.

Parade su tu strateški najpogodniji način da zemlja pokaže svoju snagu. „Tu se može pokazati najnovije oružje, bez testiranja raketa i rizika od dodatnih sankcija“, kaže za DW Džung H. Park, bivša saradnica CIA.

Tako je Kim Džon Un na paradi povodom 105. godišnjice rođenja svog dede Kim Il Sunga pokazao tri nove rakete srednjeg dometa – među njima i Pugkuksong-1, koja je korišćena za verovatno prvo uspešno severnokorejsko lansiranje rakete sa podmornice. Tako bi moglo da bude i ovog puta: Kim je još krajem decembra u jednom govoru pred politbiroom partije najavio „novo strateško oružje“, ali do sada ono nije moglo da se vidi.

Sigurno je međutim da zemlja stalno razvija nova oružja, uključujući i atomsko, mada se time se „jasno krše rezolucije Ujedinjenih nacija“, kako je to pre mesec dana formulisao šef Međunarodne agencije za kontrolu nuklearnog oružja (IAEA) Rafael Grosi. Ali za Kim Džon Una je baš atomsko oružje „garancija bezbednosti i budućnosti naše zemlje“.

Na Zapadu se sada uveliko špekuliše o tome kakvo bi to „novo strateško oružje“ moglo biti. Džung Pak misli da su dve mogućnosti verovatne: Jedna je da su severnokorejski inženjeri uspeli da reše problem korišćenja čvrstog raketnog goriva. Takve rakete je lakše transportovati i brže su spremne za akciju od raketa na tekuće gorivo.

Druga je da se radi o novoj balističkoj raketi koja može da se lansira sa podmornica. Tako lansirane rakete su u stanju da lakše izbegnu neprijateljsku protivraketnu obranu.

Napet odnos prema SAD

Napetost u odnosu prema Sjedinjenim Državama bi mogla da bude još jedan razlog za veliku vojnu paradu i demonstraciju moći. Poslednja je u Pjongjangu održana u septembru 2018. Tada su pokazivani tenkovi, avioni i bacači raketa, ali nije bilo interkontinentalnih balističkih raketa.

Posmatrači su to videli kao znak bilateralnog zbližavanja sa Vašingtonom. Tek koji mesec ranije je došlo do istorijskog susreta američkog predsednika Donalda Trampa i Kima Džong Una u Singapuru.

Ali nakon propalog drugog susreta u januaru 2019. u Hanoju, ti su se odnosi znatno pogoršali. Mada je američki ministar spoljnih poslova Majk Pompeo ovog leta najavio nove razgovore sa Severnom Korejom, iz Pjongjanga je stigao jasan odgovor: Kim Džong Unova uticajna sestra Kim Džo Džong je izjavila da ona „lično to ne smatra verovatnim“. Severna Koreja od toga nema "nikakve koristi", za razliku od Sjedinjenih Država, rekla je ona.

Bila je to jasna poruka. A u subotu bi mogla da stigne još jedna.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 647 idi na stranu