Najvažniji dokument za Srbiju pred Evropskim parlamentom

Komesar za proširenje EU Oliver Varheji danas će evropskim poslanicima predstaviti Paket za proširenje 2020 i Ekonomsko investicioni plan za Zapadni Balkan.

Izvor: Tanjug

Utorak, 06.10.2020.

05:45

Najvažniji dokument za Srbiju pred Evropskim parlamentom
Ilustracija: Depositphotos/Fredex

Kao i svake godine, odmah nakon usvajanja godišnjeg Paketa proširenja u Evropskoj komisiji, nadležni komesar pred Spoljnopolitičkom odborm Evropskog parlamenta predstavlja ovaj najvažniji dokumet za zemlje u procesu pristupanja.

"Pored sagledavanja situacije u zemljama kandidatima i potencijalnih kandidata iz paketa za proširenje, komesar Oliver Varhelji predstaviće i plan koji treba da stimuliše dugoročni oporavak, podstakne ekonomski rast i podrži reforme na Zapadnom Balkanu nakon COVID-a -19 kriza", navode u Parlamentu.

Paket uključuje Komunikaciju o proširenju, koja postavlja put napred za zemlje koje teže pridruživanju EU, a sadrži izveštaje u kojima Komisija predstavlja detaljnu procenu napretka svakog kandidata i potencijalnog kandidata u ispunjavanju kriterijuma za članstvo.

"Ove godine, Komisija će takođe predstaviti Ekonomski i investicioni plan, koji bi trebalo da se koncentriše na vodeća područja i projekte koji će direktno stvoriti dugoročni rast i radna mesta, kao i atraktivnu investicionu klimu na zapadnom Balkanu", dodaje se u EP.

Planirano je da se parlamentarna debata sa komesarom Varhejijem o Paketu proširenja održi između 15.15 i 16.15 časova.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

12 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

20 h

Podeli: