Danas počinje ponovljeno suđenje za ubistvo Ćuruvije

Ponovljeno suđenje četvorici bivših pripadnika Državne bezbednosti optuženih za ubistvo Slavka Ćuruvije, trebalo bi da počne danas pred Specijalnim sudom.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 05.10.2020.

06:14

Danas počinje ponovljeno suđenje za ubistvo Ćuruvije

Prvostepenu presudu za ubistvo novinara i vlasnika Dnevnog telegrafa je nedavno ukinuo Apelacioni sud i naložio ponavljanje suđenja.

Ponovljeni proces krenuće glavnim pretresom, bez pripremnog ročišta, a trebalo bi da se održi i u utorak i petak.

Apelacioni sud u Beogradu ukinuo je 7. septembra prvostepenu presudu za ovo ubistvo sa obrazloženjem da je prvostepeni sud prekoračio optužbu uvođenjem NN lica u taj slučaj, kao i dodavanjem radnji optuženima za koje nisu optuženi.

Prema ukinutoj presudi, Ćuruviju je ubilo NN lice, a DB-ovci za to pripremili "teren".

Suđenje će biti ponovljeno tadašnjem šefu resora državne bezbednosti Radomiru Markoviću, tadašnjem šefu beogradskog centra DB Milanu Radonjiću, kao i pripadniku rezervnog sastava DB Miroslavu Kuraku i operativcu DB-a Ratku Romiću.

Ukinutom presudom oni su bili osuđeni na ukupno 100 godina zatvora.

Apelacioni sud je naložio da prvostepeni sud u ponovljenom postupku otkloni sve nedostatke i povrede na koje mu je ukazano, te da postupi po njegovim primedbama.

Romić i Radonjić su u kućnom pritvoru već više od tri godine, a prethodno su po tri bili u pritvoru, od hapšenja 2014.godine.

Marković u zatvoru izdržava kaznu od 40 godina zatvora zbog četvorostrukog ubistva na Ibarskoj magistrali u oktobru 1999. godine.

Kurak je osuđen u odsustvu jer se nalazi u besktvu i za njim je na snazi crvena poternica Interpola.

Iz ukinute presude proizlazi da je vlasnika i novinara "Dnevnog telegrafa" Slavka Ćuruviju 11. aprila 1999. godine ubilo NN lice, a da su mu osuđeni pripadnici nekadašnje Državne bezbednosti pomagali u pripremi ubistva.

Naime, umesto Miroslava Kuraka koji se u optužnici pominje kao direktni izvršilac ubistva, on u ukinutoj presudi nije pomenut kao takav, već nepoznato lice (NN), čiji identitet nije utvrđen.

Nasuprot ukinutoj presudi, u novoj optužnici se tvrdi da je Ćuruviju ubio Miroslav Kurak, a da mu je saučesnik bio Ratko Romić, koji je drškom pištolja udario u glavu Ćuruvijinu prijateljicu Branku Prpu.

Kako se navodi u optužnici, Ćuruvija je ubijen zbog "javnog istupanja u zemlji i inostranstvu i kritike nosilaca političke vlasti, mogućnosti da utiče na javno mnjenje i delovanje opozicionih društvenih snaga, radi očuvanja postojeće vlasti".

Ubijen je na Uskrs 1999. godine, u dvorštu ispred ulaza u zgradu, gde su se nalazile prostorije marketing službe "Dnevnog telegrafa", a sa njim je tada bila Branka Prpa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: