Turska se povlači?

Tursko plovilo za bušenje nafte i plina danas je prvi put nakon nekoliko meseci napustilo svoj položaj jugozapadno od Kipra.

Izvor: Tanjug

Nedelja, 04.10.2020.

18:45

Turska se povlači?
Ilustracija: Depositphotos/ efks

Napuštanje položaja podstiče nadu da se ublažava eskalacija napetosti zbog spora o energetskim resursima u istocnom Sredozemlju.

Posada broda Javuza traga za prirodnim plinom blizu Kipra bez odobrenja vlade u Nikoziji.

Zvaničnici u Nikoziji su kazali da je odredišna luka Javuza nepoznata, ali procenjuju da bi, ako brod nastavi da plovi prema severu, to mogao biti još jedan znak popuštanja napetosti, jer bi uveče mogao stici u turske teritorijalne vode, prenosi Seebiz.

Turska i Grčka spore se oko teritorijalnih voda bogatih energentima, a napetosti su narasle kada je Ankara poslala istraživacki brod u sporni deo Sredozemlja, uz pratnju ratnih brodova.

Saveznici u NATO-u, Grčka i Turska uspostavili su mehanizam za izbegavanje sukoba u istocnom Sredozemlju, rekao je u četvrtak gnerelani sekretar NATO Jens Stoltenberg, što je deo napora da se ublaži spor oko energetskih resursa u regiji.

Nemaćka predvodi diplomatske napore za širi dijalog i čelnici EU-a sastaju se u Briselu da rasprave o tome kako izbeći svaku eskalaciju zbog potrage za plinskim nalazištima.

Stoltenberg je rekao da sporazum izmedu Turske i Grčke uključuje vruću liniju za izbegavanje nesreća u moru i vazduhu.

Taj sigurnosni mehanizam može pomoći u stvaranju prostora za diplomatske napore na rešavanju temeljnog spora, a izbegavanje sukoba u vojnom bi recniku znacilo uspostavu komunikacijske veze izmedu suparnickih vojski kao što je to SAD ucinio s Rusijom u Siriji.

Ostrvo je od 1974. podijeljen na kiparsko-grcki deo, koji je clan Europske unije i na Tursku Republiku Severni Cipar, koju priznaje samo Ankara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: