Donald Tramp uzima lek koji je u fazi testiranja

Američki predsednik Donald Tramp s "lakim" simptomima izazvanim koronom prebačen je u vojnu bolnicu u blizini Vašingtona gde nastavlja da obavlja svoju funkciju

Izvor: DW

Subota, 03.10.2020.

17:43

Donald Tramp uzima lek koji je u fazi testiranja
Foto: EPA / Oliver Contreras / POOL

Kako piše Dojče vele, leči se Remdesivirom i prvi je uzeo jedan novi lek.

Američki predsednik Donald Tramp je prebačen je u vojnu bolnicu zbog zaraze koronavirusom. Napuštajući Belu kuću on je prisutnim novinarima pokazap "palac gore" i mahnuo rukom. Trump je sa maskom na licu i u pratnji saradnika prešao nekoliko metara do helikoptera kojim je potom prebačen u vojnu bolnicu Vollter Rid blizu od Vašingtona.

Pedesetogodišnja prva dama SAD, Melanija Tramp koja je takođe zaražena koronom, ostala je u Beloj kući. Kako je saopšteno, ona ima samo blagi kašalj i glavobolju.

„Mislim da sam veoma dobro", rekao je Tramp u kratkoj video poruci snimljenoj u Beloj kući objavljenoj Tviteru. „Iz predostrožnosti odlazim u bolnicu". Njegova supruga se, kako je još rekao, oseća "veoma dobro". Video je objavljen kada je Trampov helikopter sleteo u bolnicu.

Iz Bele kuće su saopštili da Trampa za sada neće menjati potpredsednik Majk Pens (61), koji bi po automatizmu trebalo da preuzeme funkciju, ukoliko predsednik ne bude u stanju da izvršava svoje dužnosti. Pens se testirao, i negativan je na koronavirus. Međutim, više osoba bliskih Trampu su u međuvremnu takođ inficirane korona-virusom. Testiranja se vrše i dalje.

Prema informacijama iz Bele kuće, Trampov boravak u bolnici je mera predostrožnosti koju su preporučili lekari. On će, kako je rečeno, svoju funkciju tokom narednih dana obavljati iz predsedničkog ureda u bolnici.

Tramp dobio koktel s antitielima

Foto: Tanjug/AP Photo/Carolyn Kaster
Tramp je prethodnog dana imao „blage simptome" i radio je ceo dan. Navodi se i da je od petka ujutro imao temperaturu, praćenu kašljem. Rečeno je i da je pokazivao znakove umora, ali i da je bio dobre volje. Američki mediji izvestili su da je Tramp imao groznicu.

Prema rečima njegovog lekara Šona P. Konlija, Tramp je dobro i nije mu potreban dodatni kiseonik. Počeo je da uzima Remdesivir, lek protiv kovida-19. Efikasnost koktela sa antitelima trenutno se ispituje u kliničkim studijama. Leonard Šlajfer, Šef farmaceutske kompanije koja ga proizvodi Regeneron rekao je za Njujork tajms da je Tramp prvi pacijent koji je primio taj lek, i da su ga isporučili na molbu Bele kuće. Tramp takođe uzima cink, vitamin D, famotidin, melatonin i aspirin.

Vruća faza predizborne kampanje

Foto: Getty/Maja Hitij Staff
Trampa je oboleo u vrućoj fazi predizborne kampanje pred izbore 3. novembra. Ovo će verovatno imati značajan uticaj na ishod izbora. Drugi od tri planirana TV duela protiv Bajdena trebalo bi da se održi 15. oktobra.

Po anketama, vodi Bajden, a u mnogim saveznim američkim državama se već glasa.

Nasuprot Trampu, Bajden je nastavio svoju kampanju, ali se uzdržava od napada na Trampa. No, aludirao je na njegovo rukovanje tokom pandemije. Trampova infekcija je upozorenje da se virus shvati ozbiljno, rekao je Bajden u Grand Rapidsu u državi Mičigen.

„Ovo neće nestati automatski", rekao je on i pozvao građane da slušaju savete naučnika, da nose maske, drže rastojanje i redovno peru ruke.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: