NATO pokušava da smiri sukobe svoja dva člana - Stoltenberg ide na hitan put

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg posetiće Tursku i Grčku u ponedeljak i utorak, saopštila je Alijansa.

Izvor: B92

Petak, 02.10.2020.

21:42

NATO pokušava da smiri sukobe svoja dva člana - Stoltenberg ide na hitan put
EPA/ SEAN GALLUP / POOL

Podsetimo, NATO pokušava da smiri sukob svoja dva člana u istočnom Sredozemlju.

Stoltenberg će se u Ankari sresti sa turskim ministrom spoljnih poslova Mevlutom Čavušogluom a dan kasnije u Atini sa grčkim premijerom Kirijakosom Micotakisom i njegova dva ministra, naveo je NATO u dva odvojena saopštenja.

Grčka i Turska, obe članice NATO, suprotstavljene su oko eksploatacije pomorskih nalazišta nafte.

Dve zemlje su se dogovorile u četvrtak da uspostave direktnu vezu da bi se izbegle nesreće i incidenti na moru i u vazduhu i da doprinesu rešenju spora između njih. Stoltenberg je pozdravio taj "mehanizam" za vojno sprečavanje konflikata.

Tenzije između Grčke i Turske kulminirale su letos kada su dve zemlje rasporedile brodove svojih ratnih mornarica u spornu pomorsku zonu u istočnom Sredozemlju bogatu energentima, i kada je pomorski incident mogao da izazove vojni sukob.

Zbog straha od vojnog sukoba svoja dva člana NATO je nastojao da se postigne sporazum oko mehanizma kojim bi se sprečio rizik od konflikta.

Dogovor je objavljen na jučerašnjem otvaranju vanrednog evropskog samita u Briselu gde su dominirala neslaganja u EU oko akcija koje treba sprovesti da bi se zaustavila ilegalna bušenja Ankare u vodama Kipra, članice EU ali ne i NATO.

Posle dugih pregovora evropski lideri odobrili su danas dvostruki pristup prema Ankari, poboljšanje određene saranđe i ponovno pokretanje carinske unije ali pod uslovom da Turska prekine sa ilegalnim bušenjima koje osuđuje Brisel. Evropska dvadesetsedmorica nisu uspela da se dogovore oko uvođenja ekonomskih sankcija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: