Kon: Ništa nije prikrivano od podataka; Lončar: Ja sam ostavku napisao VIDEO

Epidemiolog Kon rekao je da su podaci koji se saopštavaju podaci Instituta "Batut" i da nikada nije bilo prikrivanja podataka.

Izvor: B92

Petak, 02.10.2020.

15:17

Kon: Ništa nije prikrivano od podataka; Lončar: Ja sam ostavku napisao  VIDEO
FOTO TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC

Kon je rekao da se svi podaci dobijaju iz Instituta Batut i da su merodavni.

"Sve što je objavljivano je ono što je bilo dostupno", rekao je dr Kon.

Dodaje da nikada ništa od podataka nije prikrivano, posebno jer se u javnosti spekuliše za potpuno odvojene načine praćenja.

On je istakao da je moguće da je bilo znatno više smrti kao posledica epidemije koronavirusa i istakao da je neophodno uraditi revizije kako bi se imala kompletna slika.

"Vrlo je bitna preciznost u ovom izažavanju. Ja sam rekao na osnovu mortalitetne statistike, ali to ljudima nije jasno, dakle radi se o proceni, a ne o nečemu što je potpuno pouzdano. On je objasnio da je prema određenim podacima i proračunima, moguće da je bilo znatno više smrti, ali da je zbog toga potrebna revizija. Kako je naglasio, radi se samo o procenama", zaključio je Kon.

Epidemiolog dr Srđa Janković izjavio je da je putem naučnih istraživanja utvrđeno da je broj obolelih i preminulih u svetu bio veći od zvaničnih podataka.

"To nije neočekivano. Neke stvari se ne mogu utvrditi na dnevnom nivou, već periodično. Revizija je nešto što može da bude rađeno posle epidemije", istakao je Janković.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar dodao je da je obećano da će revizija biti urađena.

"U Srbiji se testira najviše u regionu i na te rezultate se ne čeka previše", istakao je on i dodao da će se uraditi sve da se maksimalno zaštite građani.

On je dodao da je njegova ostavka napisana, kako je rekao, u "odgovoru na predlog novinarke N1".

"Juče sam razmišljao, predložili ste mi da podnesem ostavku. Ja sam juče napisao ostavku", rekao je Lončar.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: