"Trovanje Navaljnog pretnja međunarodnom miru"

Trovanje ruskog opozicionara Alekseja Navaljnog predstavlja pretnju međunarodnom miru i bezbednosti ocenjeno je u pismu upućenom Savetu bezbrednosti UN.

Izvor: B92

Četvrtak, 01.10.2020.

23:31

EPA-EFE/ SALVATORE DI NOLFI

Potpisnice pisma su Velika Britanija, Francuska, Nemačka, Estonija i Belgija.

Te zemlje u pismu poslatom u sredu, u koje je Rojters imao uvid, pozivaju Rusiju da hitno, potpuno i transparentno obelodane okolnosti napada i o tome obaveste Savet bezbednosti.

Ruski ambasador pri UN Vasilij Nebenzija rekao je novinarima da ruske vlasti i dalje čekaju da Nemačka i Francuska odgovore na njihov zahtev da pošalju dokaze, kako bi Moskva mogla da utvrdi da li je potrtebno da pokrene istragu.

Navaljnom je pozlilo 20. avgusta na letu iz Sibira u Moskvu, a posle lečenja u bolnici u Omsku, prebačen je na kliniku u Berlinu.

Nemački stručnjaci tvrde da su u njegovom organizmu našli tragove nervnog agensa iz sovljetske ere novičoka.

Navaljni je optužio Rusiju za trovanje, dok Moskva odbija umesasanost.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: