SAD: Vraćeni poslednji Amerikanci optuženi za podršku Islamskoj državi

SAD su vratile u zemlju poslednje Amerikance za koje se veruje da su držani u pritvoru u Siriji i koji su optuženi za podršku takozvanoj Islamskoj državi.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 01.10.2020.

17:13

SAD: Vraćeni poslednji Amerikanci optuženi za podršku Islamskoj državi
Ilustracija: GettyImages/ Maja Hitij Staff

Saopštilo je Ministarstvo pravde SAD.

Takav potez mogao bi da administraciji američkog predsednika Donalda Trampa pruži snažniju poziciju u pokušaju da ubedi druge zemlje da vrate i ako bude potrebno da krivično gone državljane koji su otišli na Bliski istok kako bi podržali takozvanu Islamsku državu, ocenjuje Njujork tajms.

U saopštenju američkog ministarstva navodi se da su četvorica vraćenih Amerikanaca deo grupe od 1.000 muškaraca iz više desetina država, koji su bili u zatvoru na severu Sirije.

Njih četvoricu su na proleće prošle godine zarobile Sirijske demokratske snage, koje predvode Kurdi.

Šef odeljenja za nacionalnu bezbednost američkog Ministarstva pravde Džon Demers rekao je da bi svaka zemlja trebalo da preuzme odgovornost za ljude koji su tako otišli.

Dvojica osumnjičenih Emran Ali i Džihad Ali otac i sin u sredu su se pojavili pred sudom u Majamiju.

Emran Ali je u martu 2015. godine zajedno sa porodicom otputovao u Siriju, gde je bio na vojnoj i verskoj obuci takozvane Islamske države, navela je američka vlada u sudskim dokumentima.

Rojters dodaje da su oni optuženi da su pružali toj grupi materijalnu pomoć.

Ali i njegov sin uhvaćeni su 2019. godine tokom jedne od poslednjih bitaka takozvane Islamske države, koja je pokušala da zadrži teritoriju u Siriji.

Još dvojica osumnjičenih Abdelhamid al-Madium i Lirim Sulejmani optuženi su pre dve nedelje pred sudovima u Minesoti i Vašingtonu zbog podrške ID, navodi se u sudskim dokumentima.

SAD su vratile u zemlju 27 Amerikanaca iz Sirije i Iraka, od kojih je protiv desetorice pokrenut krivični postupak.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: