Turska krila prave podatke o razmerama epidemije, ministar priznao

Turska vlada optužena je da je skrivala pravu razmeru pandemije koronavirusa.

Izvor: Tanjug
Podeli
EPA/ SEDAT SUNA
EPA/ SEDAT SUNA

Optužbe su pristigle pošto je ministar zdravlja Fahretin Koča priznao da se podaci o broju zaraženih na dnevnom nivou, koje je objavljivalo resorno ministarstvo, odnose samo na pacijente sa simptomima, a ne na sve pozitivne slučajeve.

Koča je tokom konferencije za novinare u sredu uveče rekao da je Turska od 29. jula prijavljivala pacijente koji su zbrinuti u bolnicama ili u njihovim domovima.

On je dodao da ti podaci ne uključuju asimptomatske pozitivne slučajeve, a AP navodi da je ignorisao pitanje o broju pozitivnih slučajeva na dnevnom nivou, što je ključni pokazatelj o situaciji u vezi sa pandemijom u nekoj zemlji.

Ministar se obratio nakon što je opozicioni poslanik Murat Emir rekao da je pravi broj zaraženih na dnevnom nivou u Turskoj 19 puta veći od podataka koje objavljuje vlada te zemlje.

Posle priznanja Koče, građani su izrazili negodovanje na durštvenim medijima, pozivajući vladu da otkrije prave podatke o širenju korona virusa među građanima Turske, kojih ima oko 83 miliona.

Tursko lekarsko udruženje, koje je mesecima optuživalo vladu da ne prijavljuje sve slučajeve, pozvalo je na transparentnost.

strana 1 od 647 idi na stranu