Ko sahranjuje abortirane fetuse?

Četrdeset godina nakon što je u Italiji usvojen zakon o abortusu, pokušaji da se sloboda odlučivanja žena o trudnoći ograniči ne prestaju.

Izvor: B92

Četvrtak, 01.10.2020.

10:21

Ko sahranjuje abortirane fetuse?
Foto: Depositphotos/Kzenon

Najnoviji slučaj koji je uznemirio javnost, pre svega one koji se bore za prava i jednakost žena, je izvesna Marta iz Rima, koja je morala da abortira zbog terapeutskih razloga, ali je naknadno utvrdila da je fetus uredno sahranjen na rimskom groblju Flamino, sa belim krstom i imenom žene koja je abortirala.

"To je kao da javno svima kažete: gospođa je abortirala. To je nedopustvo", prokomentarisala je za dnevne novine "Il Manifesto" senatorka, član Demokratske partije, Monika Chirina.

Prema važećoj proceduri, u Italiji osoba koja želi da prekine trudnoću mora da potpise niz dokumenata, između ostalog da odbije ili da saglasnost da fetus bude sahranjen.

Gospođa Marta nije želela sahranu i to stoji u dokumentima koje je potpisala.

Međutim, slučajno je otkrila da je fetus ipak sahranjen i da postoji celo jedno groblje sa belim krstovima i imenima žena koje su izabrale prekid trudnoće.

"To je agresija, moja privatnost je narušena, svaka žena ima pravo da izabere šta će uraditi sa trudnoćom. I šokantno je videti svoje ime na grobnom krstu", rekla je Marta čije prezime novine ne navode.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: