Papa odbio Pompea

Vatikan je odbio susret pape Franje sa američkim državnim sekretarom Majkom Pompeom.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 01.10.2020.

09:46

Papa odbio Pompea
EPA/VATICAN MEDIA HANDOUT

Sveta stolica odbijanje susreta objašnjava činjenicom da papa ne razgovara s političarima u vreme predizborne kampanje u njihovoj zemllji, a u SAD je u toku predizborna kampanja, preneo je BBC.

Ovo je najnovija u nizu javnih nesuglasica na relaciji Stejt department - Vatikan.

Sveta stolica je ranije optužila državnog sekretara SAD Majka Pompea da koristi pitanje Katoličke crkve u Kini u predizborne svrhe republikanskog kandidata i aktuelnog predsjednika Donalda Trampa.

Reakcija Vatikana izazvana je Pompeovom izjavom da Katolička crkva reskira gubitak "moralnog autoriteta" zbog obnavljanja dogovora sa Kinom u vezi sa imenovanjima biskupa.

Zvanični Peking, međutim, ne odobrava to što katolički vernici u Kini za svog poglavara smatraju papu.

Papa je 2018. godine postigao sporazum sa Pekingom u nameri da održi određeni uticaja Vatikana na odabir i ustoličenje biskupa u Kini.

Pojedini katolički krugovi, među kojima su i američki desničari, smatraju da je to pogrešno i ocenjuju da papa "popušta Kini".

Poglavar rimokatoličke crkve brani svoj dogovor sa Pekingom tvrdnjom da to doprinosi poboljšanju odnosa i prevazilaženju starih nesuglasica na relaciji Vatikan-Peking.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: