Nova analiza: Škole, virus i dug od 300 milijardi školskih dana

Otvaranje škola širom sveta nakon karantina i odmora generalno nije povezano sa porastom infekcije koronavirusom, pokazala je analiza podataka iz 191 zemlje.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 01.10.2020.

06:45

Nova analiza: Škole, virus i dug od 300 milijardi školskih dana
Sean Gallup/Getty images

Ista analiza pokazala je i da će zatvaranje zbog pandemije ove godine ostaviti "dug u učenju" od 300 milijardi školskih dana.

U studiji nezavisne obrazovne fondacije Uvidi u obrazovanje sa sedištem u Ženevi stoji da će 84 odsto od navedenih 300 milijardi dana izgubiti deca u siromašnijim zemljama.

Upozorava se da 711 miliona đaka i dalje ne ide u školu, prenosi Rojters.

"Pretpostavljalo se da će otvaranje škola povećati zaražavanje, a da će njihovo zatvaranje smanjiti prenos, ali stvarnost je mnogo kompleksnija", kaže osnivač i izvršni direktor fondacije Randa Grob Zahari.

Velika većina, 92 odsto zemlaja koje su u prvom talasu pandemije počele su ponovo da otvaraju škole, iako se suočavaju sa drugim udarom.

Fondacija je otkrila da su 52 zemlje koje su u avgustu i septembru ponovo dozvolile održavanje nastave, među kojima su Francuska i Španija, tokom odmora imale porast stope zaražavanja u odnosu na period kada su škole zatvorene.

Međutim, u Velikoj Britaniji i Mađarskoj stopa zaražavanja je opala neposredno nakon zatvaranja škola, ostala niska u periodu dok su bile zatvorene, a počela da raste kada su se škole ponovo otvorile.

Analiza 52 zemlje utvrdila je da nema čvrste povezanosti rada škola i infekcija i da treba uzeti u obzir i druge faktore.

"Ključno je da se uči od zemalja koje se ponovo otvaraju dok broj zaraženih raste", navodi Grob-Zahari.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

23 h

Podeli: