Samit lidera EU: "Fokusiraćemo se na sposobnost da sami oblikujemo svoju sudbinu"

Lideri EU 27 sastaće se danas i sutra na vanrednom samitu u Briselu kako bi razmotrilli spoljnu i bezbednosnu politiku, ali i jačanje ekonomske politike EU.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 01.10.2020.

05:55

Samit lidera EU:
sashk0/Depositphotos

"Fokusiraćemo se na mesto Evrope u svetu i našu sposobnost da sami oblikujemo svoju sudbinu", poručio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.

Samit EU 27 počinje u 15 časova raspravom o odnosima EU i Kine i sardanji na rešavanju glavnih globalnih izazova poput pandemije COVID 19 i klimatskih promena.

EU naglašava da će u odnosima sa Pekingom nastaviti da promoviše evropske vrednosti i standarde, kao i da insistira na uravnoteženijim i recipročnijim ekonomskim odnosima.

Pored Kine, na stolu u Briselu naći će se situacija u Belorusiji, trovanje Alekseja Navaljnog i eskalacija sukoba u Nagorno-Karabahu.

Očekuje se da lideri EU postignu politički dogovor oko uvođenja sankcija odgovornima za nasilje nakon predsedničkih izbora u Belorusiji.

Konsenzus oko EU sankcija trenutno blikira Kipar koji svoj pristanak uslovljava sankcijam protiv Turske zbog njenog delovanja u istočnom Mediteranu.

Odnosi EU i Turske biće tema tokom večere EU lidera u Briselu 1. oktobra.

"Naš cilj je stvoriti prostor za konstruktivan dijalog s Turskom radi postizanja stabilnosti i sigurnosti u čitavom regionu i osigurati puno poštovanje suvereniteta i suverenih prava svih država članica EU. To će biti moguće samo ako se Turska konstruktivno angažuje. Sve opcije ostaju na stolu za odbranu legitimnih interesa EU i njenih država članica", navodi se u Briselu.

Drugi dan samita EU 27 biće posvećen ekonomskoj strategiji EU uz konstataciju da EU može biti jaka na međunarodnoj sceni samo ako ima elastičnu i inovativnu ekonomsku osnovu.

Razgovaraće se o otključavanju punog potencijala jedinstvenog tržišta, razvoju ambiciozne industrijske politike i iskorišćavanju mogućnosti koju nudi razvoj digitalnih tehnologija.

Na kraju samita EU 27 u Briselu lideri će razmeniti informacije o pregovorima sa Ujedinjenim Kraljevstvom koji bi trebalo da budu gotovi do kraja ove godine kako bi novi i uređeni odnosi dve starne stupili na snagu 1. janura 2021. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

19 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: