"Krajnje je vreme"

Predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović smatra da je krajnje vreme da BiH dobije status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji.

Izvor: B92

Četvrtak, 01.10.2020.

20:06

EPA-EFE/ GRZEGORZ MOMOT/ arhiva

Važno je, kaže, iskoristiti dobre rezultate ostvarene na sastanku članova Predsedništva BiH sa zvaničnicima Evropske unije i što pre ispuniti uslove o kojima postoji saglasnost konstitutivnih naroda, Republike Srpske i Federacije BiH.

Cvijanovićeva je navela da bi Evropska unija poslala izrazito važnu poruku ako bi ocenila da je BiH u ovoj fazi učinila dovoljno na putu koji je Brisel uslovio sa 14 prioriteta.

Na taj način bi, navodi, dodatno motivisala ovdašnje političke subjekte da rešavaju i najzahtevnije prioritete, prenosi RTRS.

Predsednica RS se nada da bi to ohrabrenje moglo stići i pre proleća, koje je kao realan rok apostrofiran u Briselu.

"Mislim da bi EU trebalo da dodeli kandidatski status BiH i ranije ukoliko hoće da pošalje ohrabrujuću poruku. Sa nekih sedam ili osam ispunjenih prioriteta bilo bi normalno i zrelo da se BiH dodeli kandidatski status, a zatim da set pitanja vežemo za dobijanje datuma za pregovore i onda da najteža dva-tri pitanja budu ostavljena za kasnije tokom pridruživanja", rekla je Cvijanovićeva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: