"Broj mrtvih nije matematika"

Direktor KBC ''Dr Dragiša Mišović'' Vladimir Ðukić izjavio je da broj preminulih nije pitanje statistike, matematike, novinskih članaka ili samopromocije.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 01.10.2020.

13:43

vilevi/depositphotos/ilustracija

Kako je rekao, to je pitanje ozbiljne analize za kliničare, koji će utvrditi da li je neko preminuo od kovida 19.

Ðukić je povodom kompletne revizije za svaku smrt od početka epidemije koronavirusa, koju je najavio predsednik Srbije, rekao da u ''Mišoviću'' postoje istorije bolesti svih pacijenata koji su se lečili u toj ustanovi i da će ti podaci biti dostupni komisiji, koja će sprovesti reviziju.

''Ako je pacijent bio na hroničnom programu hemodijalize i dobio tromboembolijsku komplikaciju, ne znači da je isključivo kovid uzrok smrti. Imali smo i blage slučajeve kovida, nisu svi ljudi koji su imali kovid umrli'', rekao je dr Ðukić za TV Pink na pitanje o medijskim napisima o broju preminulih od koronavirusa.

Naglasio je da od istine ne treba bežati, kao i da se nikada nije ni bežalo.

''U 'Mišoviću' je borba za život i zdravlje bila prioritet - za život beba, majki, porodilja, zdravstvenog osoblja, sestara i lekara i svih 1.800 pacijenata koji su prošli kroz našu ustanovu'', naveo je Ðukić.

Upitan o eventualnom novom talasu epidemije koronavirusa, Ðukić je rekao da je objekat B u ''Mišoviću'', sa više od 30 respiratora, spreman da primi kovid-pacijente, dok se ne završi kovid-bolnica u Batajnici.

Kako je rekao, izgradnja te bolnice je značajna jer će rasteretiti zdravstveni sistem, ne samo kada je reč o kovid-pacijentima, već će, kako kaže, zbrinjavati i druge pacijente, pre svega sa programa hronične hemodijalize.

Ðukić je izrazio očekivanje da će u narednom periodu biti napravljena vakcina protiv koronavirusa i dodao da ohrabruje to što su mnoge kliničke studije u trećoj fazi ispitivanja.

''Srbija je stala u red za vakcinu, to stajanje nije besplatno, u to smo morali da uložimo. Nije bitno čije je proizvodnje vakcina, sve su to ozbiljne zemlje sa jakim istraživačkim institutima'', naveo je direktor KBC ''Dragiša Mišović''.

On je rekao da ta zdravstvena ustanova od sutra ulazi u program redovnog dežurstva, uporedo sa KBC ''Zemun''.

Dodao je da se jačaju kapaciteti ''Mišovića'', naporima države, ali i donacijama, poput one Fondacije Novaka Ðokovića, koja je bloku B te ustanove donirala 64-slajsni skener za lečenje krvnih sudova.

''To će omogućiti da se u bloku A odvija normalna hitna služba, lečenje onkoloških pacijenata...'', naveo je Ðukić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: