Dve članice EU odbacile izveštaj kao neprihvatljiv

Ministarstva pravde Mađarske i Poljske odbacila su u zajedničkom saopštenju izveštaj Evropske komisije o vladavini prava u državama članica.

Izvor: Tanjug
Podeli
Ilustracija: Getty images/ Adam Berry
Ilustracija: Getty images/ Adam Berry

U izveštaju su Mađarska i Poljska kritikovane, a ocenule su ga kao proizvoljan i neprihvatljiv.

Ministarka pravde Judit Varga ranije je ocenila da je izveštaj "apsurdan i lažan".

U saopštenju se ocenjuje da ovaj izveštaj EK "predstavlja veliku zabrinutst s obzirom na njegov koncept, metodologiju, izvore i sadržaj" i da "ne može da služi kao osnova za bilo koju dalju diskusiju u EU o vladavini prava", rečeno je u mađarskom ministarstvu za MTI.

Takođe se ocenjuje da je izveštaj proizvoljan da nije definisao objektivne kriterijume koji bi bili jednako prilagodljivi u svakoj članici.

Kaže se i da izvori za izveštaj EK nisu birani na transparentan i nepristrasan način.

Poljsko i mađasko ministarstvo kažu da je "neprihvatljivo" da izveštaj bude zasnovan "skoro isključivo" na doprinosima organizacija koje pripadaju "izvesnim finansijskim međunarodnim mrežama koje vode koordinisanu kampanju protiv demokratski izabranih vlada u EU".

Budimpešta i Varšava takođe ukazuju da stanje vladavine prava u članicama EU treba da bude ocenjeno "objektivno, nepristrasno i nepolitički" kako bi se izbegla primena dvostrukih standarda, a da ovaj izveštaj, kako tvrde, nije ispunio te kriterijume.

strana 1 od 604 idi na stranu