500 dana čekanja je gotovo

Sedam stranaka gotovo 500 dana nakon parlamentarnih izbora dogovorilo se jutros o formiranju vlade Belegije.

Izvor: Beta

Sreda, 30.09.2020.

09:11

500 dana čekanja je gotovo
EPA/FREDERIC SIERAKOWSKI / POOL

Na poslednjim pregovorima liberala, socijalista, zelenih i hrišćanskih demokrata iz sedam stranaka, koji su trajali skoro 24 sata dogovoren je zajednički budžet, ali je ostalo otvoreno pitanje ko će biti novi premijer ili premijerka.

"Velike političke prepreke su iza nas i srećan sam što smo uspeli da napravimo program sa sedam partnera", rekao je demohrišćanski predstavnik Servais Verherštraeten.

Liberale je na pregovorima predstavljao Aleksander De Krum, a socijaliste Pol Magnet.

Od izbora 26. maja Belgiju predvodi privremena vlada. Osim jezičkih barijera koje su problem u belgijskoj politici, formiranje vlade je kočio i obostrani uspon desnice u Flandriji i levice u Valoniji na izborima.

Kako bi bila ispunjena mera socijalnog distanciranja, belgijski parlament će u toku nedelje zasedati u prostorijama Evropskog parlamenta kada bi trebalo da odobri vladu.

Belgija nije imala potpuno funkcionalnu većinsku vladu od 18. decembra 2018, kada je tadašnji premijer Šarl Mišel podneo ostavku nakon što je najveća koaliciona stranka odustala od podrške programu Ujedinjenih nacija o međunarodnim migracijama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: