Ko je jači?

Rat između azerbejdžanskih i jermenskih snaga razbuktao se u Nagorno-Karabahu. To otvara pitanje čime raspolažu vojske dve zemlje.

Izvor: RTS
Podeli
Tanjug/Armenian Defense Ministry via AP
Tanjug/Armenian Defense Ministry via AP

U vojskama Azerbejdžana i Jermenije dominira sovjetsko, odnosno rusko naoružanje. Kada se govori o njihovom sukobu, moraju se pomenuti još dve velike zainteresovane sile, Turska i Rusija, navodi RTS.

Rusija prodaje naoružanje obema zemljama, i ima intenzivnu vojnu saradnju sa Jermenijom. Na tlu Jermenije je i ruska vojna baza. Takođe, Jermenija je članica ODKB-a, što joj pruža i veće mogućnosti za saradnju s Rusijom i kupovinu oružja.

Turska otvoreno podržava Azerbejdžan. Jermenija tvrdi da ih napadaju turski avioni F-16 i da je jedan oborio jermenski Su-25, što Azerbejdžan i Turska negiraju.

Veliki deo naoružanja i tehnike Azerbejdžan i Jermenija već su izgubili u ratu za Nagorno-Karabah i od tada je počela obnova i ulaganje u vojsku.

Ishode vojnih sukoba nije uvek lako predvideti, i oni zavise od mnogo faktora. Analitičari su generalno saglasni da Azerbejdžan ima snažniju i brojniju armiju, ali da Jermenija ima određene strateške prednosti zbog konfiguracije terena i oblasti koje kontroliše.

Azerbejdžan

Tanjug/Sipan Gyulumyan/Armenian Defense Ministry Preš Service/PAN Photo via AP
Tanjug/Sipan Gyulumyan/Armenian Defense Ministry Preš Service/PAN Photo via AP

Prema sajtu koji rangira vojne snage u svetu (Global Firepower Index), Azerbejdžan zauzima 64. od 138 mesta na listi. Ta zemlja ima oko 67.000 aktivnih vojnika i još oko 300.000 u rezervnom sastavu (ukupna populacija je nešto veća od pet miliona ljudi).

Odbrambeni budžet Azerbejdžana iznosi dve milijarde i 805 miliona dolara. Ta zemlja, kao i Jermenija, višestruko je uvećavala vojni budžet tokom prethodne decenije. Prema podacima CIA, odbrambeni budžet Azerbejdžana je u 2019. godini iznosio četiri odsto BDP-a, što je veoma visoko i stavlja ga na deseto mesto u svetu po tom parametru.

Kada je reč o mehanizaciji, navedeno je da Azerbejdžan ima oko 500 tenkova, i više od 1.400 oklopnih vozila. U sastavu vojske su tenkovi T-55, T-72 i T-90s. Među oklopnim transporterima dominiraju BTR-60 i BTR-70.

Tu je 187 komada samohodne artiljerije, i 227 komada vučne artiljerije, kao i minobacači. Najzastupljenija je samohodna haubica 2S3, poznatija kao "gvozdika".

Vazdušne snage Azerbejdžana imaju ukupno 147 letelica. Osnovu čine avioni "mig-29" kupljeni od Ukrajine. Prošle godine se jedna letelica tog tipa srušila u Kaspijsko more. Nakon toga, a i zbog jermenske nabavke novih aviona, ozbiljno je počelo da se razmišlja o nabavci i modernizaciji azerbejdžanskih višenamenskih aviona.

Osim toga, tu su i Su-24 i Su-25, kao i "mig-21". Azerbejdžan poseduje i jedan transportni Il-76.

Azerbejdžan ima 88 helikoptera. Od toga je petnaestak napadačkih Mi-24. Kada je o transportnim helikopterima reč, tu su Mi-8 i lako naoružani transportni helikopter Mi-2.

Za razliku od Jermenije, koja nema izlaz na more, u sastavu oružanih snaga Azerbejdžana je i mornarica, koja ima 31 plovilo. Treba pomenuti četiri podmornice i jednu fregatu

Jermenija

Tanjug/Armenian Defense Ministry via AP
Tanjug/Armenian Defense Ministry via AP

Na listi sajta Global Firepower Index jermenska vojska zauzima 111. mesto. U njenom sastavu je 45.000 aktivnih vojnika i 200.000 rezervista (ukupna populacija oko tri miliona ljudi).

Odbrambeni budžet iznosi milijardu i 385 miliona dolara. Kako CIA navodi, Jermenija izdvaja 4,9 odsto BDP-a za odbranu, i sedma je na svetu po tom parametru. Postotak izdvajanja Azerbejdžana i Jermenija ze vojsku i odbranu mnogo govori o svesti i spremnosti tih zemalja za ratovanje.

Jermenija ima 110 tenkova, od kojih su najzastupljeniji T-72. U sastavu vojske je 748 oklopnih borbenih vozila, među kojima dominira BMP-1.

Tu su takođe samohodne haubice 2S1, ali je više vučne artiljerije.

Prema podacima sa većine sajtova, vazduhoplovne snage se sastoje od 64 letelice, od čega su devet lovačko-bombarderski avioni, tri transportna i 13 školskih.

Međutim, Jermenija je nedavno nabavila avione Su-30SM od Rusije, i u planu dodatne isporuke. Reč je o avionu četiri plus generacije, izuzetnih karakteristika i manevarskih sosobnosti.

Jermenija ima 37 helikoptera, od kojih su 20 napadački. Glavnu ulogu igra Mi-24.

Moraju se pomenuti i snage Nagorno-Karabaha, koje se sastoje iz 20.000 veoma dobro obučenih vojnika i oficira koji su i stalnom stanju pripravnosti. Njihova obuka i vežbe su veoma učestali i intenzivni.

Oni su opremljeni tenkovima, artiljerijom i PVO sistemima, ka i malim brojem aviona i helikoptera.

Ali...

Obe zemlje imaju naprednije oružje koje još nije iskorišćeno. Azerbejdžan na primer tvrdi da će uništiti sisteme S-300, koji se približavaju zoni sukoba.

Svakako, još intenzivniji sukob dve zemlje teško da bi protekao bez direktnog ili indirektnog mešanja stranih sila, naročito jer je Kavkaz na strateški važnom položaju gde mnogi vide svoje interese.

strana 1 od 604 idi na stranu