Hotijev kabinet razmatra ukidanje zabrane ulaska Šarčeviću

Hotijev kabinet razmatra mogućnost ukidanja zabrane dolaska na Kosovo ministru Šarčeviću

Izvor: Tanjug
Podeli
Ilustracija: Depositphotos/ lajo_2
Ilustracija: Depositphotos/ lajo_2

Pročitajte još:

Šarčević potvrdio: Zabranjen mi je ulazak na KiM - "bez pametnog obrazloženja"

Odluka o zabrani ulaska na Kosovo srpskom ministru obrazovanja Mladenu Šarčeviću, koju je danas izdalo kosovsko Ministarstvo spoljnih poslova, može biti promenjena u kabinetu kosovskog premijera Avdulaha Hotija, prenosi Gazeta ekspres.

Iz Hotijevog kabineta poručuju da razmatraju da dozvole Šarčeviću da uđe na Kosovo, pošto je takav predlog stigao iz međunarodne zajednice.

"Međunarodna zajednica je predložila da se srpskom ministru obrazovanja dozvoli dolazak na Kosovo. To je zbog opuštanja odnosa između dve zemlje, ali još nema konačne odluke", izjavio je savetnik kosovskog premijera Dževat Bećiri.

Nasuprot tome, iz kosovskog MInistarstva spoljnih poslova kažu da se Šarčeviću poseta Severnoj Kosovskoj Mitrovici odbija iz više razloga, među kojima je to "što Vlada Srbije nastavlja kampanju protiv priznavanja nezavisnosti Kosova", stalno ažurira međunarodne poternice za navodne ratne zločine u Interpolu i što se "neprestano meša u napore kosovskih institucija za integraciju srpske zajednice na Kosovu i bolju koordinaciju na severu Kosova".

Ministru prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladenu Šarčeviću, koji je sutra trebalo da povodom početka nove akademske godine poseti Univerzitet u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici, Priština je zabranila ulazak na teritoriju Kosova i Metohije.

Šarčević je za Tanjug kazao da su mu ulazak na Kosovo zabranili bez ijednog "pametnog obrazloženja", a da su kao obrazloženje naveli politički događaj na jugu, hapšenja, koji nema veze sa obrazovanjem.

strana 1 od 107 idi na stranu