"Na izborima se nije dogodio moj pad - neću otići sa funkcije"

Podgorica -- Predsednik Crne Gore Milo Đukanović kaže da se ne boji nikakvih krivičnih prijava i da zna kako je radio.

Izvor: RTCG
Podeli
EPA/ Boris Pejovic
EPA/ Boris Pejovic

On je naveo da se uvek trudio da bespogovorno poštuje ono što je ustavno-pravni sistem Crne Gore.

"Ja sam čovjek koji duže od 30 godina obavlja javne funkcije u državi Crnoj Gori. Kao što znate, svih tih 30 godina sam imao oštru konkurenciju, i rekao bih, često neprimjerenu kritiku od strane te konkurencije. Vrlo često su optužbe protiv mene dolazile i sa drugih, uglavnom, regionalnih adresa, najčešće iz Beograda, ali i od strane probeogradske opozicije u Crnoj Gori. Dakle, ne bojim se, zbog toga što znam kako sam radio i znam da sam se uvijek trudio da bespogovorno poštujem ono što je ustavno-pravni sistem Crne Gore, tako da moj status kao građanina ne zavisi od toga koja će politička vlast biti u Crnoj Gori", naveo je Đukanović.

Đukanović je kazao da se u Crnoj Gori 30. avgusta nije dogodio nikakav pad, jer je nakon 30 godina na vlasti DPS zajedno sa koalicionim partnerima osvojila jedan mandat manje od nove parlamentarne većine.

“Dakle, možemo zaista kazati da se nije dogodio nikakav nedostojanstven ishod za proevropsku politiku u Crnoj Gori. Dogodilo se nešto što se, rekao bih, uobičajeno događa u demokratskim društvima”, naveo je Đukanović.

Đukanović kaže da su oni koji su na izborima osvojili većinu govorili da će pobedom promeniti stratešku kurs kretanja Crne Gore.

Sve što se događa u ovih mesec dana nakon završenih parlamentarnih izbora, pokazuje, kako kaže Đukanović, sklonost ljudi koji predvode pobedničku koaliciju da, zapravo, koriguju ono što su bile njihove predizborne najave.

“Kao odgovorna i državotvorna opozicija najavili smo da će njihova politika imati podršku od strane nas kao najjače opozicione partije za sve ono što će predstavljati kontinuitet borbe za nove vrijednosti. Dakle, za građansku Crnu Goru, za multietničku demokratiju i za evropski sistem vrijednosti u Crnoj Gori”, naveo je Đukanović.

"Imam vrlo čvrstu nameru da svoj mandat do kraja koristim"

Ponovio je i da se neće povući sa mesta predsednika Crne Gore.

“Iskoristio sam nešto duže od dvije godine mandata, i imam vrlo čvrstu namjeru da svoj mandat do kraja koristim, u cilju dobrobiti države na čijem sam čelu”, poručio je Đukanović.

Đukanović je odgovorio i da nema odugovlačenja u predlaganju mandatara.

„Ustavom predviđeni rok za to je mjesec dana i mislim da još uvijek nije poteklo ni sedam dana od tog roka, prema tome, teško da možemo govoriti o odugovlačenju, posobno ne možemo govoriti o kršenju Ustavom i zakonom predviđenih rokova. Dakle, nema nikakve sumnje da ću u predviđenom roku obaviti svoj posao i da će onaj kandidat za poziciju mandatara, koji bude imao potpise 41 poslanika u crnogorskom parlamentu, od mene, kao predsjednika Crne Gore dobiti mandat za sastav vlade“, naveo je predsednik.

strana 1 od 240 idi na stranu