Odgovor DPS-a Dačiću: Zlurado

Portparol DPS Andija Nikolić reagovao je danas na izjavu šefa diplomatije Srbije Ivice Dačića da je važno otvoriti pitanje dvojnog državljanstva sa Crnom Gorom.

Izvor: Tanjug
Podeli
EPA/BORIS PEJOVIC/Arhiva
EPA/BORIS PEJOVIC/Arhiva

Nikolić je rekao da se srpski ministar nada da će mu napadi na Crnu Goru ponovo doneti ministarsko mesto.

Nikolić je u saopštenju naveo da bi otvaranje pitanja dvojnog državljanstva bio "novi pokušaj revitalizacije propale ideje Vojislava Koštunice" iz vremena referenduma o nezavisnosti, da se jednom broju građana Srbije, zahvaljujući dodeljenom crnogorskom državljanstvu, omogući da svoje biračko pravo ostvaruju i u Crnoj Gori.

Navodi da Srbija to i sad radi tajno, tako da oni koji imaju državljanstvo i Crne Gore i Srbije neće moći biti poslanici ako se ne odreknu državljanstva Srbije.

"Tako Dačić zamišlja put ka normalizaciji odnosa između Beograda i Podgorice, za čije je narušavanje, kako kaže, ključni krivac antisrpska politika bivše vlasti u Crnoj Gori", poručio je Nikolić.

Navodi da je Dačićeva retorika "zlurada" i da u svojoj izjavi ponovo pokušava Crnogorce da predstavi kao Srbe koji su se odrekli svog identiteta, a što, kako ocenjuje portparol Ðukanovićevog DPS, govori i da je u Srbiji u toku velika borba za ministarske fotelje u budućoj vladi i da je jedan od glavnih kriterijuma "ko grđe udari po Crnoj Gori i Crnogorcima".

Kako navodi, Dačić je namerno zaboravio da je i sam početkom godine tražio da se "nepodobnim" Crnogorcima u Srbiji, kako kaže, zapreti proterivanjem i oduzimanjem srpskog državljanstva.

"U zaborav su pale i izjave patrijarha Irineja za kojeg su Crnogorci ''isto što i Šumadinci i Vojvođani'' ili ministra zdravlja Zlatibora Lončara, koji je javno pogazio Ustav Republike Srbije, kada je u rasističkom maniru saopštio kako se trudi "da u njegovom resoru ne bude Crnogoraca", navodi on.

Dodaje i da je Dačićeva izjava u funkciji otpočinjanja kampanje za predstojeći popis stanovništva u Crnoj Gori i da je cilj "pretvoriti Crnogorce u manjinu u sopstvenoj državi i udariti temelje srpskoj Crnoj Gori".

"Kad još uvijek aktuelni šef srpske diplomatije kaže da mu je smiješna izjava Predsjednika Crne Gore, da će se država, ukoliko bude napadnuta, braniti svim sredstvima, ako treba i u šumi, onda je to, uprkos insistiranju srpskih zvaničnika na teoriji o nepostojanju crnogorske nacije i navodno istom (srpskom) korijenu obje, samo pokazatelj koliko je Dačiću dalek i nerazumljiv mentalitet Crnogoraca", zaključio je Nikolić.

strana 1 od 240 idi na stranu