Ruski istoričar osuđen na 13 godina strogog zatvora

Ruski istoričar Jurij Dmitrijev osuđen je na 13 godina strogog zatvora zbog seksualnog zlostavljanja jednog deteta, saopštio je vrhovni sud u Kareliji.

Izvor: B92

Utorak, 29.09.2020.

21:16

Ruski istoričar osuđen na 13 godina strogog zatvora
Ilustracija: Depositphotos/ JanPietruszka

Dmitrijev (64) je poznat po radovima o Gulagu i represiji u staljinističko doba.

On je vodio istraživanja sa organizacijom Memorijal o pronalasku masovnih grobnica žrtava staljinističkog terora, uhapšen je 2016. godine optužen za dečiju pornografiju i neprikladne fotografije svoje usvojene ćerke.

Istoričar je tada rekao da su fotografije obnažene devojčice urađene namerno kako bi pratio kako ona raste. Oslobođen je optužbe 2018. godine.

Međutim, viša sudska instanca je osporila tu sudsku odluku, tako da je istoričar bio ponovo na sudu sa novim i težim optužbama, za seksualno zlostavljanje deteta.

Organizacija Memorijal odmah je osudila presudu istoričaru navodeći da pravi razlog sudskog gonjenja predstavlja njegova aktivnost za očuvanje sećanja na žrtve političke represije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

22 h

Podeli: